Med over tusind druesorter kan Italiens vine umiddelbart virke temmelig uoverskuelig at give sig i kast med. Fortvivl dog ikke, for halvdelen af druesorterne er allerede registreret, og nu er der kommet et Top-10 over de mest udbredte sorter i støvlelandet.
Italien er et eldorado for de vinnørder, som altid er på udkig efter at smage nye spændende druesorter, og der er heldigvis nok at gå i gang med i støvlelandet.
Således var der i 2019 registreret 545 druesorter, men tallet er i virkeligheden mere end 1.000 (International Organization of Vine and Wine – OIV), hvis man regner de mange indfødte druesorter med. Med andre ord burde der være vin for enhver smag i Italien.
Langt de fleste druesorter i Italien er dog ikke hjemmehørende i landet men er indført fra hele Europa, Afrika og Mellemøsten som et resultat af Romerrigets udbredelse og handel med grækere og fønikere.
Men hvilke sorter er så de mest udbredte på de italienske vinmarker målt på hektarer? Det har Istituto di Servizi per il Mercato Agricolo Alimentare (ISMEA) udarbejdet en opgørelse på, som vi bringer herunder. For spændingens skyld starter vi Top-10-listen fra bunden.
10) Trebbiano Romagnolo – 15,725 ha
Denne særlige variant af den grønne Trebbiano-drue dyrkes primært i Emilia-Romagna, en region, der er berømt for sin mad men desværre også for de ødelæggende oversvømmelser i 2022. Sorten benyttes både til stille hvidvine såvel som til de mousserende Spumante-typer.
8) Barbera – 19,814 ha
Uanset om du foretrækker Barbera-druen fra Asti eller Alba, er denne blå Piemonte-sort drue nr. 3 af en ganske bestemt årsag: forbrugerne elsker friske og let tilgængelige vine. I Skandinavien afskibes hvert år utallige kontainere med især “bag-in-box” (papvin) emballeret som Barbera d’Asti. Lidt overraskende oplyser Consorzio Barbera d’Asti e Vini del Monferrato, at vi skandinaver nyder vinen til torsk (!!!), da dens bløde tanniner ikke overdøver fisken. Den kombination har undertegnede ikke selv vovet sig ud i, men ikke desto mindre leverer Barbera most til førsteklasses og let drikkelig rødvin – primært fra Piemonte.
7) Chardonnay – 23,635 ha
Mellem 2005 og 2021 øgedes Chardonnay-beplantningen med 23 %, dog med et mindre fald på Sicilien (Sicilia DOC), som dog stadig er enormt. Hvis man er vant til oversøiske Chardonnay-vine fra f.eks. Sydafrika, Chile eller Australien, skal smagsløgene forberedes på knapt så fede, frugtige vine, idet de italienske typer kan opleves mere tørre og måske kontante. Chardonnay-beplantningerne leverer især most til de mousserende typer fra Franciacorta, Alta Langa og Trento DOC.
6) Merlot – 24,209 ha
Merlot er den mest udbredte ‘internationale sort’ på denne liste. Det kan godt være, at Merlot kommer fra Bordeaux, men den nyder tydeligvis også at bo i Italien. Det antages at den nordøstlige del af Italien, i og omkring regionen Friuli-Venezia Giulia, var det første sted, hvor Merlot blev bredt udplantet i det 19. århundrede. Her gik den under synonymet ‘Bordò’. De mest interessante Merlot-vine er oftest “Bordeaux-stilen”, hvor druen blandes med Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc.
5) Trebbiano Toscano – 30,006 ha
Trebbiano Toscano er en drue med rigtig mange lokale navne, f.eks. Brucanico i Siena, Bobiano i Lucca, Albano i Arezzo, Biancone i Cortona, for blot at nævne nogle få (ifølge druesortskataloget fra Ministero dell’Agricoltura della Sovranità Alimentare e delle Foreste). Trebbiano Toscano er en ret neutral drue gennemgår noget af en identitetskrise og dataene fra ISMEA afslører, at beplantningen mellem 2005 og 2021er faldet med 30 % – det mest alvorlige fald sammenlignet med de andre sorter på Top 10-listen.
4) Montepulciano – 30,829 ha
Ethvert supermarked med respekt for sig selv har billig Montepulciano d’Abruzzo på hylderne, men den blå Montepulciano en langt mere alsidig drue, end den ofte opulente vin ellers får æren for. Således leverer den også materiale til lettere, elegante (og dyre) premiumvine samt most til den mørke rosato (rosé) Cerasuolo d’Abruzzo DOC, der ofte betragtet som en meget lys rødvin – en frisk, frugtig sag, som understreger, at Provence ikke er det eneste sted, som kan producere lyserøde vine. Druen er mest udbredt i Abruzzo og Marche.
3) Pinot Grigio – 32,335 ha
Beplantningen med Pinot Grigio er fra 2005 til 2021 øget med 118 %. Druen, der især er udbredt i Veneto, Alto Adige og Friuli-Venezia Giulia, er kendt for at give rene, sprøde og allestedsnærværende vine med et stigende potentiale. Ifølge en nylig undersøgelse appellerer hvidvinene fra denne druesort de unge forbrugere.
2) Glera – 38,892 ha
Prosecco er en af de helt store succeshistorier i vinverdenen. Dataene over beplantningerne på nøgledruesorten Glera, som bruges til den tryktankproducerede (Charmat el. Martinotti) mousserende vin fra det nordøstlige Italien (især Veneto), viser, hvor den ekstraordinære vækst har været. Mellem 2005 og 2021 steg arealet under Glera-vinstokkene således med svimlende 223 % – et vidnesbyrd om, hvordan producenter og kooperativer har reageret på den stigende internationale efterspørgsel efter Prosecco. Trods et ry som prisbillig vin findes også premium Prosecco-vine.
1) Sangiovese – 67,634 ha
Med næsten 30.000 ha mere end nummer to kommer Sangiovese ind som en klar nr. ét på Top 10-listen. Druen er nært forbundet med Toscana, hvor sorten er basis i vinene fra Chianti, Montalcino og Montecucco. Den første reference til druen, eller rettere til en sort kendt som ‘Sangiogheto’, kan læses i Giovan Vettorio Soderinis afhandling fra 1600-tallet om toscansk vindyrkning. Men Sangiovese dyrkes ikke kun i Toscana – ca. 10 % af Italiens samlede vindyrkning er helliget sorten, og omkring 10 % af den findes i Romagna, hvor de Sangiovese-baserede vine har en tendens til at have en blødere struktur og stærkere rød frugtprofil.