Vine fra Sardinien er en sjældenhed på de danske vinbutikkers hylder. I dette og et følgende indlæg sætter vi derfor fokus på, hvilke spændende resultater nogle vinproducenter på midten af den store ø kan få ud af den blå Cannonau-drue og dermed, hvad danske forbrugere indtil nu må undvære.
Som beskrevet i et tidligere blogindlæg var Vino Fantastico inviteret til Sardinien af GAL Barbagia og mediebureauet ENORA, hvor fokus for presseturen var øens produktion af vin- og olivenolie.
I dette blogindlæg koncentrerer vi os dog om vinen og helt specifikt rødvinen Nepente di Oliena, som i virkeligheden er en Cannonau di Sardegna DOC, men da Oliena er en subzone under denne rødvinstype, betegnes den derfor som Nepente di Oliena.
Navnet Nepente skyldes digteren, ideologen og dramatikeren Gabriele D’Annunzio (1863-1938), som under en rejse til Sardinien blev ret vild med Oliena-vinenes kraft og aroma og tilskrev vinen de græske guders nektar fra “Nephentes” (en kødædende plante!!!).
Ifølge sagnet skulle nektaren fjerne al smerte og lidelse fra dem, som drak den, og D’Annunzio kaldte den derfor “glemslens drik” – efter sigende en henvisning til rødvinens evne til at forføre og betage. Sagn eller ej – i dag er Nepente di Oliena for mange sardere et symbol på øens kulturarv, og lokale producenter tilskriver stadig vinen nogle uforlignelige egenskaber.
Og hvem ved? Måske bidrager den ofte ret høje alkoholstyrke til glemslen og hæver smertetærsklen.
I dette blogindlæg koncentrerer vi os om otte producenter, som dyrker deres vine omkring bjergbyen Oliena beliggende i den smukke nationalpark Supramonte, hvor de har dannet sammenslutningen ASCOS (Associazione Cantine Oliena Sardegna). Hvert medlem har forpligtet sig til at bevare og videreudvikle områdets oprindelige vintradition.
Der er dog ikke tale om vinproduktion på den store klinge, idet output fra hver producent ligger på ca. 2.000 flasker årligt, heraf et par dog på kun 500 flasker årligt. Det er dermed tvivlsomt, om vinene når ud til en bredere kreds af forbrugere, og det er ærgerligt.
Vinmarkernes beliggenhed (gns. 300 meter, højeste 500 meter) ved foden af Monte Corrasi, spiller en vigtig rolle for vinenes karakteristika. Således fungerer bjerget som en slags termoregulator for dalen nedenfor, hvilket på en unik måde gavner modningen af druerne og de deraf følgende specifikke træk ved Cannonau di Sardegna DOC “Nepente di Oliena”.
Foruden et unikt klima leverer området også en jordbund, der medvirker til at give Cannonau-druen sin særegen mineralitet og intensitet. Terroiret er nemlig præget af bjergskråninger med kalk-, ler- og granitholdig jord, hvilket giver vinen sin intense smag og friske syre. Dertil kommer det varme, solrige og tørre klima, som medvirker til druens ofte høje sukkerindhold, mens de kølige nætter medvirker til at bevare syren i druerne. Altså en perfekt basis for harmoniske og afbalancerede vine.
At varme og sol samtidig giver rødvinen sin intense smag og høje koncentration af polyfenoler og antioxidanter tager man gerne med som endnu en god begrundelse for at styrke sundheden igennem daglig, moderat indtagelse af et glas vin (eller to).
ASCOS-producenterne arbejder med en kombination af traditionelle og moderne teknikker. Der høstes i hånden, man bruger naturgær eller spontangæring og arbejder i det hele taget så vidt muligt økologisk med kun ganske få, strengt nødvendige indgreb for at sikre vinstokkene mod sygdom.
Druerne dyrkes ofte som alberello, altså på fritstående buskagtige vinstokke, som er plantet uden støtte fra espalier eller tråde. Metoden kræver hårdt manuelt arbejde men udbyttet bliver til gengæld druer med koncentrerede smagsstoffer, hvilket kan give vine af høj kvalitet, med dybde, harmonisk balance og spændende aromaer.
Lovkrav til Cannonau di Sardegna DOC Nepente di Oliena:
- Minimum 85 % af druen Cannonau. Resten lokale blå druer (gælder både for Rosato og Rosso)
- Minimum alkohol: 12,5 % (også Rosato). 13 % for Riserva og 13,5 % for Classico (findes kun i Nuoro- og Ogliastra-provinserne).
- Lagringskrav: 6 mdr. Riserva 2 år inkl. 6 mdr. på træfade. Classico 2 år + 12 mdr. på træfade.
- På samme drue produceres også to søde: Passito på 16 % og en Liquoroso på 18 %.
Vinene fra Ascos-sammenslutningen er derfor generelt fremstillet efter den gammeldags, traditionelle metode med sent høstede druer, lang maceration uden temperaturkontrol og hvor kvaset, stilke og skaller ikke skilles fra. Af naturlige årsager resulterer metoden derfor i kraftige tanniner og høj alkoholstyrke.
Sammenslutningens bud på Cannonau di Sardegna “Nepente di Oliena” kan derfor generelt beskrives som robuste, krydrede rødvine med høj alkoholprocent (ofte omkring 14,5-16 %), en dyb rubinrød farve og smagsnoter af mørke bær, lakrids og krydderier.
Uagtet ASCOS-medlemmernes musketer-ed omkring produktionsmetoderne var det tydeligt, at hver producent bød ind med egne interessante fortolkninger af Cannonau di Sardegna DOC “Nepente di Oliena” baseret på stolte familietraditioner overlevet fra far til søn, fra bedstefar til børnebørn.
Værdsætter du et dramatisk og smukt landskab, imødekommende vinproducenter og kraftige rødvine med en indbydende landlig stil? Så skal du overveje et besøg på Sardinien og programmere GPS-koordinaterne til byen Oliena i Nuoro-provinsen.
Besøg producenterne fra ASCOS
- Anonima Cantine
- Cantina Biscu
- Cantina Boinaglios
- Cantina Guthiddai
- Cantina Ruju Sardu
- Cantina Salis
- Cantina Vignaioli Oliena
- Gostolai
Du kan snart læse specifikke vintest af nogle af vinene fra Oliena.