Valle d'Aosta

Italiens lille bjergregion, hvor du både finder verdens højest beliggende vinmarker og ukendte vine.
Årlig produktion: 19.000 hl. vin (2022)

De færreste danskere har et dybere kendskab til Aosta-dalen (Valle d’Aosta el. Vallée d’Aoste), hvilket sikkert skyldes, at det er Italiens mindste region, såvel areal- som befolkningsmæssigt. Regionen dækker et bjergrigt hjørne af Italiens yderste nordvestlige del, hvor dens grænser møder Frankrig og Schweiz.

Normalt er Valle d’Aosta kendt for skiløb på de dramatiske pister omkring Breuil-Cervinia ved foden af det gigantiske bjerg Matterhorn, men for den ski-entusiastiske vinturist byder regionen byder faktisk på spændende, vinøs beskæftigelse under aftenens “after skiing”.

Besøg Valle d’Aostas officielle turistside >>>

I Danmark er det dog yderst sjældent, at man møder Aosta-vine på vinhandlernes hylder, men uden for landets grænser er verden ved at få øjnene op for de interessante kvalitetsvine i bjergregionen, hvor den tætte beliggenhed til de franske naboer sætter sit tydelige præg på både vine og druesammensætning.

Valle d'Aostas DOC-vinzoner
Produktionsområdernes numre henviser til vintyperne i højre kolonne på denne side. © Federdoc
En romersk militærlejr

I Valle d’Aosta har der været vindyrkning siden romertiden, måske endda tidligere under den keltisk-liguriske jernalderstamme salasserne.

Hovedbyen Aostas oprindelige antikke navn var Augusta Praetoria, der blev grundlagt af kejser Augustus i 25 f.v.t., som dels var en militærlejr, dels skulle holde de urolige salasserne i ro og dels sikre uhindret passage fra Italien over Sankt Bernhard-passene mod verdensrigets besiddelser i nord.

I 1947 fik Valle d’Aosta selvstyre i Italien, men indtil da havde området stærke bånd til både Frankrig og Schweiz. Af samme årsag er regionen derfor i dag tosproget med fransk som sit andet sprog.

En enkelt DOC

Omkring tre fjerdedele af Valle d’Aostas vin produceres af kooperativer, der tilsammen tæller omkring 450 producenter. Størstedelen af vinen sælges lokalt og kun omkring en fjerdedel af den årlige produktion har DOC-status.

DOCG, DOC og IGT??? Lær den italienske vinlov på 10 minutter >>>

Valle d’Aosta DOC er den eneste klassificerede zone i regionen, og under denne finder vi de syv subzoner Donnas, Arnad-Montjovet, Chambave, Nus, Torrette, Enfer d’Arvier og Blanc de Morgex et La Sale. Zonerne strækker sig på en perlerække langs floden Dora Baltea, hovedsagelig beliggende på de sydvendte skråninger.

Vinmarker med Castello Reale di Sarre i baggrunden, Valle d'Aosta, Italien. © Dreamstime
To-sprogede vine i højden

Lidt forsimplet kan man beskrive de mest interessante zoner således:

I 900 til 1.300 meters højde o/h, i skyggen af Mont Blanc ved Italiens nordvestlige grænse, finder vi de tørre hvidvine fra det højtbeliggende Morgex et La Salle DOC. Vinmarkerne her er nogle af de højest placerede i Europa, og vinene er friske, delikate, blomsterduftende med en markant mineralitet. Med andre ord typiske alpine vine. I dette tilfælde fremstillet på den sjældent sete druesort Prie Blanc.

Enfer d’Arvier DOC er en lille subzone hvor vinmarkerne kun dækker 5 hektarer på stejle 500-700 meter høje sydvendte skråninger overfor floden Dora Baltea. Zonen producerer intense, rustikke rødvine på druesorten Petit Rouge.

Arnad-Montjovet DOC er en af de varmere subzoner beliggende i den vestlige del af Aosta-dalen, hvor Dora Baltea-floden løber syd mod Piemonte i en strækning på omkring 10 km stejlt land mellem byerne Montjovet mod nord og Arnad i syd. Den vigtigste druesort er den lokale Nebbiolo-klon Picotendro (eller Picoutener). Druen giver rødvine af delikat læderagtig, krydret karakter.

Donnas DOC er den østligste subzone i Valle d’Aosta. Området dækker skråningerne over Dora Baltea-floden lige før denne krydser grænsen til Piemonte og Carema. Donnas DOC producerer udelukkende rødvine.

Ligesom i Trentino-Alto Adige er navnene på etiketterne tosprogede, her dog på fransk og italiensk.

Solnedgang i Valle d'Aosta, Italien. © Dreamstime
Stramme, krydrede og frugtige vine

Ud over de mere velkendte druesorter har Institut Agricole Régional, et af Italiens mest betydningsfulde landbrugsuniversiteter, indekseret et stort udvalg af lokale regionale druer. Nogle af disse er velegnede til enkeltsortsvine, andre bruges kun i blandinger.

Petit Rouge er uden tvivl den vigtigste af disse sorter, men Fumin samt Vien de Nus er også meget benyttet, og sorterne skaber stramme, krydrede rødvine. Spændende, frugtige hvidvine produceres i både tørre og søde stilarter på druesorterne Prie Blanc, Moscato Bianco og Pinot Grigio.

Som i Trentino-Alto Adige er navnene på etiketterne tosprogede, her dog på fransk og italiensk.

Torrette, Valle d'Aosta, Italien. © Consorzio Valle d'Aosta
Jorden for god til druedyrkning

Valle d’Aostas rygrad er De Grajiske Alper, en smal bjergdal, der løber mod sydøst fra Mont Blancs højder mod grænsen til Piemonte. Dalens vindyrkningsområder befinder sig mellem Morgex et de la Salle (hjemsted for nogle af Europas højeste vinmarker) og Donnas – samlet en strækning på omkring 70 kilometer.

Som nævnt overfor, er de fleste vinmarker i Aosta-dalen placeret på de stejle, sydvendte skråninger over Dora Baltea-floden, en biflod til Pò. Den dramatiske topografi og dalens lille størrelse betyder, at vindyrkningsarealet er rimelig begrænset. Dalbundens mineralrige, godt vandede jorder, er alt for frugtbare til fremstilling af kvalitetsdruer og dermed kvalitetsvine.

Som en konsekvens af dette geologiske faktum er mange af de bedste vinmarker derfor placeret på de lavere skråninger, hvorfra de klatrer op til højder på omkring 1.300 m. over havet.

Smuk udsigt i Valle d'Aosta, Italien. © Consorzio Valle d'Aosta
Stresset vin med stor koncentration

Klimaet i Valle d’Aosta er lidt usædvanligt for en alpin vinregion, idet dens placering på den beskyttende side af de vestlige alper er ensbetydende med varme og tørre somre med knapt så meget regn. På grund af højderne balanceres de varme, solrige dage af køligere nætter.

Af flere årsager ligger de fleste vinmarker i Valle d’Aosta spredt på terrasser. Den vigtigste årsag er den lette tilgængelighed under druehøsten, men terrasserne er også med til at bremse erosionen fra de stejle bjergsider.

Jordbunden er stenet og af både alluvial karakter (løse sten, sand og mudder) og colluvial karakter (sten- og klippemateriale af varierende størrelse) hvilket tilsammen giver et stressende miljø, hvor vinstokkene skal arbejde ekstra hårdt for at overleve. Denne biologiske stresssituation for druerne medvirker til at give vinen større koncentration.

Vinmarker på terrasser i Valle d'Aosta, Italien. © Dreamstime
Anbefalinger

Det kan anbefales at følge den smukke og godt skiltede “Route de Vins” (vinruten), der strækker sig fra Martigny i Schweiz til hovedbyen Aosta i Italien.

Hvis det udelukkende handler om at smage dalens udbud af vine, kan det anbefales at besøge vinbutikken ‘Cave Valdotaine’ i Aosta.

Bemærkelsesværdige vine og producenter

Her kommer du til at læse om bemærkelsesværdige vinproducenter fra Valle d’Aosta

Vinzoner og druesorter

DOCG-vine (0)

DOC-vine (1)

  • 1. Valle d’Aosta / Valée d’Aoste

IGT / IGP-vine (0)

Hvad betyder DOCG, DOC og IGT?

DRUESORTER

  • Bonda
  • Cabernet Sauvignon
  • Chardonnay
  • Cornalin
  • Crovassa
  • Diolinoir
  • Dolcetto
  • Erbaluce
  • Freisa
  • Fumin (7 %)
  • Gamaret
  • Gamay
  • Granoir
  • Incrocio Manzoni 6.0.13
  • Marsanne
  • Mayolet
  • Merlot
  • Moscato Bianco
  • Müller Thurgau
  • Nebbiolo (12 %)
  • Ner d’Ala
  • Neyret
  • Neret di Saint Vincent
  • Pinot Bianco (Blanc)
  • Pinot Nero (Noir) (8 %)
  • Petite Arvine
  • Petit Rouge (20 %)
  • Petit Verdot
  • Prie’ Blanc (8 %)
  • Primetta
  • Roussin
  • Sauvignon
  • Syrah
  • Traminer Aromatico
  • Vien de Nus
  • Viognier
  • Vuillermin