Om italiensk vin

- En kort indføring i italiensk vin
Årlig produktion: 50,3 millioner hl. vin (2022)

Mangfoldighed, kompleksitet og historie

Italiensk vin er verdensberømt og kendt for sin kvalitet og mangfoldighed. Landet er samtidig hjemsted for flere af verdens mest anerkendte og eftertragtede vinregioner, herunder Toscana, Piemonte og Veneto.

Der dyrkes vin på kryds, tværs og langs af landet, og enhver italiener med blot en smule jord under neglene, planter grøntsager, og, ikke mindst, vinstokke.

Smagsmæssigt omfatter italiensk vin hele spektret i rød- og hvidvine, det være sig fra de tørre, halvtørre til sødlige/søde typer til perlende (vivace) eller let mousserende (frizzante) til vine med højere tryk i flasken, de såkaldte Spumante-typer (i Frankrig kaldt Champagne).

Say what? Hvad er VdT, IGT, DOC, DOCG??? Bare rolig – klik her og lær den italienske vinlov på kun 10 minutter…

TUSINDÅRIG  VINHISTORIE

Italiensk vin har en utrolig lang historie, og nyere forskning afslører en vinproduktion, der strækker sig helt tilbage fra før de fønikiske, etruskiske og græske stammer og bosættere (2500-3000 f.v.t.), som producerede vin fra vildvin, før romerne plantede deres egne vinmarker.

Samtidig med Romerrigets ekspansion øgedes samtidig Italiens vindyrkningsområder og produktion ved hjælp af effektive vindyrknings- og fremstillingsmetoder og ikke så få poeter har siden da lovsunget støvlelandets vine. Ikke mindst kirkens mænd krydrede en triviel tilværelse bag klostermurene ved at udforske vinens mysterier.

Amforaer til vin fundet i søjlegangen i Casa della Nave Europa, Pompei. © Wikipedia

FRA ANTIKKVARIAT TIL AVANTGARDE

Fra 1960’erne til starten af 1980’erne steg produktionen af billigvine på bast- og to-literflasker, hvilket forfladigede kvaliteten, og da Spanien kom ind i EF (EU) i 1986 gik markedet for billig italiensk vin i sort, og EU måtte træde til med markante subsidier til braklægning af store arealer italienske vinmarker.

En større vinskandale i 1986, hvor grådige vinkøbmænd spædede store partier vin op med træsprit gjorde ikke situationen bedre.

Ikke desto mindre sparkede den pinlige situation gang i en ny generation af fremsynede og kvalitetsbevidste producenter, og fra et nærmest antikveret stade har teknikken i Italien udviklet sig med rivende hast og er nu nærmest super avantgarde med flere vin- og druetyper end i noget andet land i verden.

KONSULENTER MED STJERNESTATUS

I dag er det ikke en selvfølge, at sønnike overtager fars livsværk. Nu tilkalder man ønologiske konsulenter som rådgivere i vinproduktionen, og disse konsulenter har i dag nærmest stjernestatus i Italien.

Bastflasken er med andre ord sendt på museum, bortgemte lokale druesorter er dukket frem af glemslen og flere og flere vinmagere sætter fokus på nytænkning og kvalitet.

I dag findes der et utal af italienske vinproducenter, det være sig fra små seriøst arbejdende, familieejede gårde til store kommercielle producenter med en kollossal produktion.

Druehøst i regionen Campania. ©Associazione Italiana Sommelier

FRA ALPER TIL ØRKEN

Italien strækker sig fra Alperne i nord til syd med Sicilien tæt på Nordafrikas kyst, hvilket selvsagt skaber en enorm variation af klima- og jordbundsforhold, det såkaldte ’mikroklima’. Inden for få kvadratkilometer skaber disse klimatiske forhold en stor variation, som gør Italien til en guldgrubbe af lokale druesorter, hvoraf nogle er velkendte, mens andre først lige er dukket frem af flere hundrede års glemsel.

MAD OG VIN

Italiensk vin er kendt for sin kompleksitet og struktur og er en væsentlig del af landets madkultur, hvor den serveres til det store lands forskellige egnsretter. Der findes en vin til stort set al slags mad, og det er derfor almindeligt at drikke vin til maden i Italien.

Så er der serveret antipasti med vin og udsigt.
Så er der serveret antipasti med vin og udsigt. © Shutterstock

TO TUSIND DRUESORTER

I professionel sammenhæng omfatter de kendteste druesorter Sangiovese, Nebbiolo, Montepulciano, Barbera og Pinot Grigio. Det menes, at Italien lægger jord til omkring 2.000 sorter, hvoraf der i skrivende stund findes ca. 525 navngivne sorter.

EU har indtil nu godkendt cirka en tredjedel af de mange druesorter, og det er velkendt, at unionen hellere end gerne vil eliminere resten. Ikke desto mindre fortsætter Italiens vinbønder ufortrødent med at fintune deres lokale vine, og de gør det med rank ryg og selvtillid, som de har gjort i generationer – og vi siger ‘grazie’.

Info