Efter 10 års kampagne fra det lokale Consorzio Barbera d’Asti e Vini del Monferrato lykkedes det endelig at få godkendt Terre Alfieri som DOCG-zone i Piemonte. Dermed er vinområdet placeret på højeste niveau i den italienske vinlov.
DOCG, eller Denominazione di Origine Controllata è Garantita, er det højeste niveau i Italiens vinklassificeringssystem og for mange vinproducenter har det stor betydning af få tilføjet det forjættede sidste “G” til DOC-klassifikationen. Derfor er der stor lokal tilfredshed med, at det nu er lykkedes for det lokale Consorzio Barbera d’Asti e Vini del Monferrato at få Terre Alfieri løftet op i højeste klassifikation.
Alfieri dækker et område i regionen Piemonte, hovedsagelig i provinsen Asti, hvor vinproducenterne overvejende fokuserer på to druesorter, den grønne Arneis og den blå Nebbiolo. Endvidere er der tale om en nyere appellation, idet zonen fik DOC-status så sent som i 2009. Områdets navn er taget fra Greve Vittorio Alfieri, en digter og dramatiker født i Asti i 1749.
Selv om vinproduktionen er relativt lille, beskriver Terre Alfieri sig selv som “en ønologisk niche af stor betydning”. Blandt områdets særlige karakteristika kan nævnes de stejle bakker, hvor jordbunden er præget af det såkaldte Asti-sand, en jord bestående af marine, sedimentære aflejringer fra Pliocæn-æraen (for 5,3 til 2,6 mio år siden).

Vinmarkerne i den nye DOCG ligger i ca. 350 meters højde sydvest for Asti og dækker 11 kommuner: Antignano, Celle Enomondo, Cisterna d’Asti, Revigliasco, San Damiano, San Martino Alfieri, Tigliole.
De syv kommuner er beliggende i Asti-provinsen og de andre fire rækker ind over grænsen til Cuneo-provinsen og omfatter Castellinaldo, Govone, Magliano Alfieri og Priocca.
Hvis en vinproducent vil benytte navnet “Terre Alfieri DOCG” på sin etiket, stilles der særlige krav til produktion, udbytter og lagringstid. Hvis der er tale om rødvinen baseret på Nebbiolo-druen eller hvidvinen baseret på den lokale Arneis-drue, skal den angivne druesort udgøre mindst 85% af vinen. Resten kan være andre lokale varianter. Hvis der er tilføjet et Superiore på etiketten, skal vinen være lagret minimum 12 måneder, heraf mindst 6 måneder på træfade.
Endelig findes rødvinen også som Riserva, hvor lagringskravet er minimum 24 måneder, heraf mindst 12 måneder på træfade, før vinen må frigives på markedet. Hvidvinen baseret på Arneis kan få tilføjet Superiore på etiketten, og skal i så fald være lagret i seks måneder, før den må sendes ud til forbrugerne.
Vinturisten kan finde vingårde, restauranter (flere med Michelin-stjerner), hoteller, agri turismo (vingårdsophold) og “bed and breakfast”. Alt i alt tilbyder området en varieret pakke for vinturisten men også til den “almindeligt” ferierejsende, som blot ønsker at bo i il territorio con al centro la Natura, et område med naturen i centrum.
Hent forslag til overnatning, restauranter, kultur, seværdigheder, m.m. samt kort over Terre Alfieri DOCG her.