Vino Fantastico » Terre Alfieri ny DOCG i Piemonte »
Efter 10 års kampagne fra det lokale Consorzio Barbera d’Asti e Vini del Monferrato lykkedes det endelig at få godkendt Terre Alfieri som DOCG-zone, det højeste niveau i den italienske vinlov.

DOCG, eller Denominazione di Origine Controllata è Garantita, er det højeste niveau i Italiens vinklassificeringssystem og for mange vinproducenter har det stor betydning af få tilføjet det forjættede sidste “G” til DOC-klassifikationen. Derfor er der stor tilfredshed med, at det nu lykkedes for det lokale Consorzio Barbera d’Asti e Vini del Monferrato at Terre Alfieri har fået tildelt sin DOCG-klassifikation.

Alfieri ligger i regionen Piemonte, hovedsagelig i provinsen Asti, hvor vinproducenterne overvejende fokuserer på to druesorter, den grønne Arneis og den blå Nebbiolo.

Alfieri er en nyere appellation, idet zonen fik DOC-status så sent som i 2009. Områdets navn er taget fra Greve Vittorio Alfieri, en digter og dramatiker født i Asti i 1749.

Selv om vinproduktionen er relativt lille, beskriver Terre Alfieri sig selv som “en ønologisk niche af stor betydning”. Blandt områdets særlige karakteristika kan nævnes de stejle bakker, hvor jordbunden er præget af ​​det såkaldte Asti-sand, en jord bestående af marine sedimentære aflejringer fra Pliocæn-æraen (for 5,3 til 2,6 mio år siden).

San Damiano, Terre Alfieri, Piemonte.
Vinmarker ved San Damiano, Terre Alfieri i Piemonte. (Copyright Gazzetta d’Alba)

Den nye DOCG ligger i ca. 350 meters højde omtrent sydvest for Asti og dækker 11 kommuner: Antignano, Celle Enomondo, Cisterna d’Asti, Revigliasco, San Damiano, San Martino Alfieri, Tigliole.

De syv kommuner er beliggende i Asti-provinsen og de andre fire rækker ind over grænsen til Cuneo-provinsen og omfatter Castellinaldo, Govone, Magliano Alfieri og Priocca.

Hvis en vinproducent vil benytte navnet “Terre Alfieri DOCG” på sin etiket, stilles der særlige krav til produktion, udbytter og lagringstid. For rødvinen Terre Alfieri Nebbiolo DOCG og hvidvinen Terre Alfieri Arneis DOCG skal den angivne drue udgøre mindst 85% af vinen. Resten kan være andre lokale sorter.

Hvis der står “Terre Alfieri Nebbiolo ‘Superiore’ DOCG” på etiketten, skal vinen være lagret minimum 12 måneder, heraf mindst 6 måneder på træfade. Der er produceres også en “Terre Alfieri Nebbiolo ‘Riserva’ DOCG”, hvor kravet er minimum 24 måneders lagring, heraf mindst 12 måneder træfade.

For hvidvinen Terre Alfieri Arneis ‘Superiore’ DOCG gælder det, at den skal være lagret i seks måneder, før den må sendes ud til forbrugerne.

Hent forslag til overnatning, restauranter, kultur, seværdigheder, m.m. samt kort over Terre Alfieri DOCG her.

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *