Piemonte il Nord

Det nordlige Piemonte domineres af Nebbiolo-druen, men vinene kan ikke sammenlignes med de sydligere fætre i Barolo og Barbaresco.
Årlig produktion: 2,4 mio hl. vin (2022)

Nord for Torino, i Piemontes højdedrag ved foden af  Alperne ligger en række ret fashionable vindistrikter, der ofte overlapper hinanden (se kortet herunder).

Det er bl.a. Ghemme DOCG og Gattinara DOCG, der begge fremstiller vine baseret på Nebbiolo (lokalt Spanna). Andre bemærkelsesværdige DOC-vine omfatter Sizzano, Fara, Boca og Bramaterra, såvel som Lessona mod vest, mod Carema, og Colline Novaresi helt nordøst, tæt på den sydlige bred af Lago Maggiore.

Endnu længere mod nord, ind i de bjergrige dale omkring Domodossola, i udkanten af det sydlige Schweiz, ligger Valli Ossolane DOC med dens højtliggende marker, hvor Nebbiolo dyrkes som pergola.

Med andre ord er Alto Piemonte, eller “il Nord”, som italienerne kalder det, overvejende Nebbiolo-land, og vi gennemgår herunder de vigtigste vinzoner.

Vinzonerne i Piemonte "il Nord"
Produktionsområdernes numre henviser til vintyperne i højre kolonne på denne side. © Federdoc

Det skal bemærkes, at man smagsmæssigt ikke kan sammenligne de nordlige Nebbiolo-vine med de sydligere typer fra Barolo DOCG og Barbaresco DOCG, hvor der ikke må tilsættes andre druesorter til vinen.

I de nordlige typer tillades det derimod at supplere med lokale druer, hvilket ofte gør vinene blødere, lysere, mere frugtige, knapt så tanninrige og dermed mere tilgængelige.

Den rustikke Gattinara

Cirka 25 kilometer nord for Novara finder vi den kuperede, med jordbund af af vulkansk oprindelse, historiske vinzone Gattinara DOCG, der af mange betragtes som det bedste i vinmæssig henseende. Af de nordlige distrikter ligger Gattinara-vinene typemæssigt tættest på de store lidt sydligere Langhe-rødvine, Barolo og Barbaresco, som de ofte overgår i kvalitet.

DOCG, DOC og IGT??? Lær den italienske vinlov på 10 minutter >>>

I lighed med det lidt sydligere distrikt, Ghemme DOCG, skal vinene indeholde minimum 90 % Nebbiolo. Dog benytter mange Gattinara-producenter ingen hjælpedruer, men kører ren Nebbiolo.

Gattinara spænder normalt fra orange til granat i farven. Vinen har en rustik karakter og en aromatisk bouquet, der minder om violer. På grund af vinens fremtrædende tanniner og syreindhold har ry for enestående lang levetid.

Vinmarker i bakkerne ved foden af Alperne i Alto Piemonte | © 2021 Piemonte Land of Wine
Den blødere Ghemme

I det mere flade område, på den anden side af floden Sesia mod øst, finder vi zonen Ghemme DOCG. Som i Gattinara skal Nebbiolo (lokalt: Spanna) indgå med minimum 85%, men som hos naboen på den anden side af floden, benytter de fleste ingen hjælpedruer. Af samme årsag kan de to naboer være svære at skelne fra hinanden.

Denne tørre rødvin er karakteriseret ved dens rustikke stil og lagringsegenskaber. Begge dele skyldes dens meget fremtrædende tanniner og høje syreindhold. Vinen har generelt en rubinrød farve, en krydret karakter med en let bitter finish og er generelt lidt blødere og hurtigere tilgængelig end Gattinara DOCG.

Som Gattinara, kan Ghemme DOCG ofte lagres i flere år end dens mere kendte fætre, Barolo og Barbaresco.

De andre Nebbiolo-vine

Boca DOC er et af de mindre kendte nordvestlige distrikter i Piemonte-regionen. Ifølge regulativet skal Nebbiolo-druen udgøre 45 til 70% af vinen, mens der må suppleres med de oprindelige, lokale druer Bonarda di Novarese og Vespolina. Begge er kendt for at tilføre den granatrøde vin sin ofte krydrede karakter.

Dertil kommer, at Boca DOC har et stort lagringspotentiale, faktisk et af Italiens længste. Hemmeligheden menes at ligge i en kombination af rødvinens markante syreindhold samt distriktets granit- og porfyrholdige jordbund.

Bramaterra DOC er en anden, for mange, ret ukendt rødvin. Zonen, der første gang omtales i notardokumenter fra 1447, ligger ved foden af de vestlige alper, hvor vinproducenterne fremstiller en lettere og mere frisk fortolkning af Nebbiolo-druen.

På flere områder minder Bramaterra DOC mere om naboregionen Lombardiets Nebbiolo-baserede Valtellina DOC(G) end fætrene Barolo- og Barbaresco DOCG, der ligger 100 kilometer sydligere i Piemonte. Med andre ord generelt høj kvalitet for pengene samt et interessant og anderledes indblik i Nebbiolo-druens egenskaber.

Korrekt eksponering af vinmarkerne er vigtigt. Her med Nebbiolo-vinstokke. Alto Piemonte | © 2021 Piemonte Land of Wine
Udfordrende dyrkningsbetingelser

Carema er et lille bjergrigt vindistrikt i det yderste nordlige hjørne af Piemonte samt en bid af den sydlige ende af Aosta-dalen (som den ikke er en administrativ del af). Distriktets vinmarker ligger på terrasser ca. 750 meter o/h og er dermed særdeles udfordrende for vinbønderne. F.eks. resulterer kraftige regnskyl ofte i, at det tynde jordlag skylles ned i dalen, hvorefter bønderne må hente det op på terrasserne igen.

I Carema DOC skal Nebbiolo indgå med mindst 85%, men på grund af områdets køligere bjergklima modnes druerne senere, hvilket resulterer i en knapt så kraftig vin, som naboernes. Typen har et lidt højere syreindhold, hvilket gør vinen let aromatisk og mere delikat.

Fara DOC er en anden Nebbiolo-baseret appellation beliggende syd for Ghemme nordvest for Torino. Producenterne har mulighed for at tilsætte lokale hjælpedruer, ofte Vespolina og Uva Rara. Klimaet er generelt køligere her end i de andre Piemonte DOC-zoner, hvilket bidrager til en lettere alpeagtig vinstil.

Vinstok med Nebbiolo-druer | © 2021 Piemonte Land of Wine
Køligere klima og frugtige vine

Nebbiolo-druens signatur er typisk robuste, kraftige vine med udtalte tanniner, men i Lessona DOC, en af de mindste appellationer i Piemonte, benytter man traditionelt de lokale Bonarda- og Vespolina-druer til at blødgøre Nebbiolo og dermed give en lettere, mere frugtig stil. Da det meste af distriktet er dækket af skov, levnes der ikke meget plads til vinmarker.

Sizzano er en af de mindste DOC’er efter landareal i Piemonte, og den blev oprettet i 1969, hvilket gør zonen til en af de ældste. Vinene adskiller sig mærkbart i stilen fra de fyldige, komplekse Nebbiolo-vine sydpå i Langhe.

En af årsagerne til stilforskellene er Sizzano DOC’s beliggenhed i et af Piemontes køligere vindyrkningsområder. Placeringen resulterer bl.a. i mindre fenol-koncentration, hvormed vinene får en lettere, frugtig stil. Den rubinrøde vin har dog stadig pænt med garvesyre og forfriskende syre, som er så typisk for Nebbiolo-baserede vine.

Vinzonerne omkring Sesia-floden

Colline Novaresi DOC, der har sit navn fra byen Novara, dækker et større område på østsiden af Sesia-floden, hvor der fremstilles både hvidvin, rødvin og rosato. For de to sidstnævntes vedkommende skal vinene indeholde minimum 85% Nebbiolo (Spanna).

På vestsiden af Sesia-floden finder vi nabozonen Coste della Sesia DOC, der ligger i Biella- og Vercelli-provinsen. Også her fremstilles der både hvidvin, rødvin og rosato, hvor de to sidstnævnte ligeledes skal indeholde en stor del Nebbiolo (min. 50%).

Vinmarker i Alto Piemonte. © 2021 Piemonte Land of Wine
Dramatisk beliggende vinmarker

Vi slutter af med en kort beskrivelse af et af de mest dramatisk beliggende vindistrikter i Italien, Valli Ossolane DOC, hvor vinbønderne fremstiller to typer rødvin samt en enkelt hvidvin.

Med sine 535 meter o/h og bjergtinder på op 3.050 meter er Crodo den nordligste kommune i distriktet. Der er tale om et ægte alpint vindistrikt med vinmarker i et køligt klima med en årlig gennemsnitstemperatur på 15-16 gr. og rigeligt nedbør i form af sne og regn.

Vinmarkernes placering er således af stor vigtig for at skaffe tilstrækkeligt med sollys til druernes modningsproces. Markerne ligger på skråningerne i det bakkede landskab  i kommunen Domodossola, der gennemskæres af Toce-floden.

Foruden en hvidvin baseret på Chardonnay fremstilles også to Nebbiolo-baserede rødvine, nemlig Valli Assolane Nebbiolo DOC og Valli Assolane Nebbiolo Superiore DOCG. Begge vine må tilsættes hjælpedruerne Croatina (også kendt som Bonarda) samt Merlot med 40%.  Superiore-udgaven skal komme fra vinstokke med begrænset udbytte, indeholde en halv procent mere alkohol samt lagre 13 måneder før frigivelse på markedet.

En Valli Assolane Nebbiolo DOC er typisk en rubinrød, mellemfyldig vin med udtalte tanniner og en syrlig, frugtig bouquet af kirsebær og bærfrugter. Det lokale navn for Nebbiolo er Prünent.

Anbefalinger

Her kommer snart anbefalinger af vine fra interessante producenter i Piemonte…

Vinzoner og druesorter

DOCG-vine (3)

  • 1. Erbaluce di Caluso / Caluso DOCG
  • 2. Gattinara DOCG
  • 3. Ghemme DOCG

DOC-vine (15)

  • 4. Boca DOC
  • 5. Bramaterra DOC
  • 6. Canavese DOC
  • 7. Carema DOC
  • 8. Collina Torinese DOC
  • 9. Colline Novaresi DOC
  • 10. Colline Saluzzesi DOC
  • 11. Coste della Sesia DOC
  • 12. Fara DOC
  • 13. Freisa di Chieri DOC
  • 14. Lessona DOC
  • 15. Pinerolese DOC
  • 16. Sizzano DOC
  • 17. Valli Ossolane DOC
  • 18. Valsusa DOC

IGT-vine (0)

Hvad betyder DOCG, DOC og IGT?

DRUESORTER I PIEMONTE

  • Albarossa
  • Arneis
  • Barbera
  • Bonarda
  • Brachetto
  • Chardonnay
  • Cortese
  • Croatina
  • Dolcetto
  • Erbaluce
  • Favorita
  • Freisa
  • Grignolino
  • Malvasia Nera
  • Moscato
  • Nebbiolo / Spanna
  • Neretta Cuneese
  • Ruchè
  • Timorasso
  • Uva Rara
  • Vespolina