Langhe i Piemonte er kendt for at være et eldorado for trøffel- og oste-entusiaster, men det kendte vindistrikt dækker også over en bred palette af vintyper i den absolutte verdensklasse. Således huser det bakkede distrikt øst for Tanaro-floden og syd for Alba i Cuneo-provinsen store vine og topproducenter af Barolo og Barbaresco.
Da det ikke er helt nagelfast og klart defineret, hvad man indregner i Le Langhe, har vi i det følgende valgt også at lade distriktet Roero DOCG, der ligger på nordvestsiden af Tanaro, indgå i betegnelsen Le Langhe. Dette vil fremgå af oversigtskortene.
Navnet “Langhe” er flertalsformen af det italienske “langa” – et lokalt piemontesisk ord for en ‘lang, lavtliggende bakke’, hvilket fint beskriver det smukke syn, der møder den gæstende vinturist. Af samme årsag er det imødekommende vindistrikt nu på UNESCOs Verdensarvsliste.
Vin fra Langhe DOC kan være rødvin, hvidvin eller rosato (rosé) og omfatte en blanding af druesorter, men kan også være såkaldte enkeltsorts rød- eller hvidvin. I sådanne tilfælde vil druens navn altid stå på etiketten. Vinene kan være enten stille, frizzante (let mousserende), novello (tidlig, ung rødvin) eller passito (på tørrede druer).
DOCG, DOC og IGT??? Lær den italienske vinlov på 10 minutter >>>
Langhe-området har en lang tradition for vindyrkning, og mange af zonens vine fremstilles på historiske, lokale druesorter som f.eks. de grønne Arneis og Favorita (el. Vermentino) samt de blå Nebbiolo, Dolcetto og Freisa.
Set fra et helikopterperspektiv dækker DOC-regulativet et ret bredt spektrum af vine. Således kan man inden for Le Langhes grænser finde nogle af de største og mest berømte DOCG-vine i Italien (eller i verden, for den sags skyld), herunder de store Nebbiolo-baserede Barolo og Barbaresco, samt Dogliani DOCG på den blå Dolcetto-drue.
Den klassiske Barolo er en karakterfuld og majestætisk rødvin men også en meget kompleks sag, så det er ikke ualmindeligt, at det første stævnemøde med “Vinens Konge” kan opleves som skuffende. Barolo kræver noget af sin bejler, så det er ikke en vin, man lige propper op og nyder på terrassen efter arbejde.
Barolos kendetegn er generelt en duft af frugt, blomme og bær, herunder kirsebær og jordbær. Mynte, basilikum og urter er også almindelige kendetegn.
Farven er lys rubinrød, som med tiden går over i granatrød. Vinen har markante og kontante tanniner, højt syreindhold og relativt høj alkoholstyrke (14,5 – 15%). Efterhånden som tanninerne med tiden bliver blødere, slår kompleksiteten igennem med strejf af jord, trøfler og mørk chokolade.
Læs mere om Barolo DOCG, dens baggrund, årgange m.m. her…
Man nævner sjældent en Barolo uden derefter at dreje samtalen ind på nabozonen Barbaresco, der lægger mark og jord til en anden af de store rødvine i Le Langhe, Piemonte.
Også Barbaresco fremstilles også på Nebbiolo-druen, men hvor Barolo for nogle måske opleves stram og tannisk, kan Barbaresco måske kaldes naboens varmere, lidt mere imødekommende modpart.
Farven er dyb granatrød med orange reflekser og duften vinøs, behagelig og intens. Smagen er tør, behagelig, spartansk, særdeles blød og nærmest parfumeret, med en smuk finale. Man kan sige, at Barbaresco DOCG forener kraften fra Nebbiolo-druen med ynde. Alkoholkravet minimum 12,5%, altså en halv procent mindre end hos fætteren i Barolo.
Læs mere om Barbaresco DOCG, dens historie, årgange m.m. her…
Hvis man er trøffeljæger, er Roero stedet at jage, for netop her findes der store mængder af verdens dyreste svamp, den berømte “tartufo bianco d’Alba”, den hvide Alba-trøffel. Derudover er der også en pæn produktion af frugt, grøntsager og blomster i forskellige varianter.
Når trøffeljagten er overstået, er der heldigvis masser at tage sig til for vinturisten, for Roero DOCG er hjemsted for flotte kvalitetsrødvine, der i lighed med naboerne Barbaresco og Barolos vine, er baseret på Piemontes signaturdrue, Nebbiolo.
Dertil kommer forfriskende hvidvine baseret på den lokale Arneis-druesort, som har ideelle vækstbetingelser her.
Læs mere om vinene fra Roero DOCG…
Hvis man ikke er indstillet på at betale for vinkortets tunge Nebbiolo-drenge, så er der heldigvis adskillige producenter, der fremstiller lettere tilgængelige versioner af rødvin på denne drue, eksempelvis typen Langhe Nebbiolo DOC eller Nebbiolo d’Alba DOC, hvor produktionsregulativet er knapt så restriktivt. Disse vine er et oplagt første skridt, inden man tager hul på DOCG-storebrødrene Barolo, Barbaresco eller Roero.
Hvad angår hvidvinene har producenterne i Le Langhe opnået et velfortjent ry på grund af deres innovative arbejde med Chardonnay og Sauvignon Blanc, men også de (ret få) hvidvine på lokale druersorter har fået stigende opmærksomhed. Ikke mindst Langhe Bianco DOC, der også fremstilles på de lokale sorter Arneis, Favorita, Nascetta og Rossese Bianco. I så fald nævnes druens navn på etiketten.
Her kommer snart anbefalinger af vine fra interessante producenter i Piemonte…
DOCG-vine (7)
DOC-vine (7)
IGT-vine (0)
Hvad betyder DOCG, DOC og IGT?
DRUESORTER I PIEMONTE