Som navnet antyder ligger vindistriktet “l’Astigiano” omkring byen Asti, og områdets vinmarker skyder ud fra byen mod både nord, syd, øst og vest i en afstand af op til 40 kilometer.
Vinmarkerne i l’Astigiano er begunstiget med en jordbund, der er rig på marine aflejringer, kalk og tuf fra områdets vulkanske fortid. Disse ideelle forhold betyder, at distriktet er plastret til med vinmarker i et omfang, som måske er det tætteste i Italien.
Hvor der hos naboen il Monferrato fokuseres på flere forskellige druesorter, handler det i ”l’Astigiano” mest om Italiens arbejdshest, den blå Barbera-drue samt naturligvis, fristes man til at sige, Moscato Bianco, som er basis for den verdenskendte mousserende Asti Spumante DOCG eller bare Asti DOCG.
Asti er både navnet på en provins, en by samt appellationen Asti DOCG, der dækker over to vintyper, der kan betegnes som en af verdens mest populære, mousserende vine.
Den mest kendte er Asti, tidligere kendt som Asti Spumante – en forfriskende, let sødlig, mousserende hvidvin lavet på Moscato Bianco-druer.
DOCG, DOC og IGT??? Lær den italienske vinlov på 10 minutter >>>
Den anden vintype, på samme drue, er Moscato d’Asti DOCG, som er en perlende (frizzante) sød hvidvin med mindre alkohol end førstnævnte.
I slutningen af 1993 blev Asti Spumante DOC imidlertid hævet til DOCG-klassifikationen, hvorefter betegnelsen “Spumante” officielt blev droppet. Dette skridt blev taget for at løfte vinen et nyk over de mange andre italienske hvidvine, som bærer “spumante” eller “frizzante” på etiketten men oftest er den mousserende version af et givent distrikts stille vin.
Hver af de forskellige vinstilarter i Asti har sin egen definerede dyrkningszone, som alle mere eller mindre overlapper hinanden. Zonen dækker et område i bakkerne lige syd for byen Asti og omfatter omkring 50 kommuner i Cuneo-, Asti- og Alessandria-provinserne.
Vinstil og regulativer:
For nylig ændredes reglerne, således, at Asti ikke kun fremstilles som sød (Dolce) men nu også som Extra Secco (ekstra tør), Secco (tør) og Abboccato (halvsød).
Vinene fra Asti DOCG egner sig glimrende til frugtdominerede kager eller desserter – og dermed også til nytårsaftens kransekage, hvortil man absolut IKKE skal drikke tørre, mousserende vine, hvad enten flasken har italiensk, fransk eller spansk indhold.
Barbera d’Asti, der i 2008 blev føjet til Piemontes imponerende liste af DOCG-klassificerede vine, er som ung en blødere og mere tilgængelig vin end de prestigefyldte Nebbiolo-baserede vine fra Barolo og Barbaresco.
Af samme årsag er Barbera-baserede rødvine den klare favorit blandt forbrugere verden over – og dermed også interessant at arbejde med for vinproducenterne. Disse omstændigheder gør den også til Piemontes mest udbredte rødvinsdrue.
Især i den sydlige del af l’Astigiano laves der forrygende gode Barbera d’Asti, hvor opskriften er gamle vinstokke, lavt udbytte pr. ha. samt fadlagring.
Barbera d’Asti DOCG optræder i forskellige stilarter, hvor de lettere typer stemmer mere overens med druens traditionelle rolle som en arbejdshest, der leverer friske, frugtige ikke-fadlagrede vine.
Da Barbera-druen er kendetegnet ved sit lave indhold af tanniner, har flere producenter derfor forsøgt sig med fadlagring i barriques, hvilket der er kommet imponerende resultater ud af. Traditionelt har lagringen foregået på “botti” (store egetræsfade), men de mindre fade har altså vundet stor udbredelse.
Når Barbera d’Asti DOCG er bedst, er det en frugtig, fyldig til mellemfyldig vin med balanceret syre. Vinen er kendetegnet ved en intens rubinrød farve, som med alderen tenderer granatrød.
Under DOCG skal Barbera indgå i vinen med minimum 90%.
Produktionszonen for Brachetto d’Acqui, også kendt som Acqui DOCG, ligger placeret i den østlige del af Asti DOCG og er en interessant, mousserende, rød dessertvin, hvor Brachetto er den eneste tilladte druesort. Bortset fra den sjældne passito-udgave (fra tørrede druer), er vinene normalt produceret efter Martinotti-metoden (tryksatte gæringstanke).
Rødvinens unikke duft og smag stammer fra dens naturlige sødme, intense aromaer og lav alkohol (ca. 5,5%). Efter cirka 30 dages gæring under tryk lagres vinen på flaske i tre måneder eller mere. Med en vis ret kaldes Brachetto d’Acqui DOCG ofte for “den røde Asti Spumante”.
Brachetto d’Aqui DOCG er en frisk, charmerende og let, mousserende vin (frizzante el. spumante) og er kendetegnet ved sin parfumerede bouquet, der minder om rosenblade, jordbær og hindbær. I begge udgaver er vinen en fremragende aperitif og et ideelt match til frugttærter, chokolade eller de traditionelle amaretto-kiks fra Acqui Terme-området.
Som mange andre vine i Italien har også Brachetto d’Acqui en farverig historie. Således optrådte vinen traditionelt sammen med karakteren Gianduja da Gioan d’Laduja (Giovanni med Kanden) i den italienske maskekomedie. Karakterens høje humør og sprudlende personlighed blev sammenlignet med den duftende røde Brachetto d’Acqui-vin i kanden, som han konstant ses bære rundt med.
Dyrkningszonen er begrænset til 18 kommuner i provinsen Asti og 8 i provinsen Alessandria, nær byen Acqui Terme, sydøst for Asti, hvor topografi og terroir spiller en stor rolle i appellationens regulativ. Således anses kun de vinstokke, der dyrkes på jord, der primært består af kalkholdigt ler og mergel, for at være egnede.
Der er flere vinbeskrivelser på vej… vi arbejder på sagen.
Her kommer snart anbefalinger af vine fra interessante producenter i Piemonte…
DOCG-vine (7)
DOC-vine (9)
IGT-vine (0)
Hvad betyder DOCG, DOC og IGT?
DRUESORTER I PIEMONTE