Piemonte il Monferrato

Monferrato dækker et ret stort område, men trods den anselige produktion er kvaliteten generelt meget høj.
Årlig produktion: 2,4 mio hl. vin (2022)

I lighed med naboområdet l’Astigiano kan det også i “il Monferrato” være noget af en opgave at holde styr på.

Således strækker Monferrato sig mod øst og sydøst i Alessandria-provinsen, og overlapper undervejs områder i l’Astigiano, så man skal holde tungen lige i munden, når der skal differentieres imellem typer og zoner.

For at opdele det store område på en meningsfuld måde, har man derfor valgt at skelne mellem Basso Monferrato (Lave Monferrato), der er beliggende i den nordlige del omkring Asti og Alessandria mellem floderne Tanaro og Pò, samt Alto Monferrato (Øvre Monferrato), der ligger i den syd/sydøstlige mere bakkede, næsten bjergrige del.

Herunder beskrives nogle af de væsentligste vine i Monferrato Basso og Monferrato Alto.

Vinzonerne i Piemonte "il Monferrato"
Produktionsområdernes numre henviser til vintyperne i højre kolonne på denne side. © Federdoc
BASSO MONFERRATO

Selv om Barbera er den mest benyttede drue i Piemonte, så er der længere mellem sortens vinstokke i denne del af regionen end hos naboen l’Astigiano. Således har Monferrato Basso kun de to små Barbera-distrikter Gabiano DOC og Rubino di Cantavenna DOC.

DOCG, DOC og IGT??? Lær den italienske vinlov på 10 minutter >>>

Endelig skal man ikke snyde sig selv for den “bedrageriske” rødvin Grignolino del Monferrato Casalese DOC, der snyder med sin lyse farve. Det er en tanninrig vin med frugt og elegance og til tider markant syre.

Lokalt er Grignolino en meget værdsat drue, og verden er så småt ved at få øjnene op for dens kvaliteter. Bør nydes let afkølet.

Morgendis i bakkerne i Alto Piemonte | © 2021 Piemonte Land of Wine
ALTO MONFERRATO

Navnet Alto Monferrato, der betyder Høje Monferrrato, er meget passende for denne syd/sydøstlige del af Monferrato, der her rejser sig gradvist til højere bakker og senere til småbjerge, som vandrer mod syd til Appenninerne. Tidligere var denne del af Monferrato meget rigt, hvilket skyldes, at fortidens konserveringsmiddel, saltet, blev transporteret igennem området på Via del Sale (saltvejen).

Klimamæssigt er Middelhavet med til at balancere den ofte store forskel mellem nat og dag i bjergene.

Hvis man går ud fra vinzonerne i højre kolonne på denne side, kan det naturligvis anbefales at smage et af flagskibene, den højprofilerede rødvin Barbera del Monferrato Superiore DOCG, men bestemt også paletten af rød- hvid- og rosato-vinene fra zonen Colli Tortonesi, hvor den lokale grønne drue, Timorasso, giver interessante hvidvine.

Vinmarker i bakkerne ved foden af Alperne i Alto Piemonte | © 2021 Piemonte Land of Wine
Blomsterduftende hvidvin

I den bredere kategori finder vi også zonerne Piemonte DOC og Monferrato DOC, der begge omfatter rødvine, hvidvine samt rosato. Vinene herfra fremstilles på et bredt udvalg af lokale druer såsom de blå Dolcetto og Grignolino samt den grønne Cortese.

Internationale druesorter som Merlot, Cabernet, Chardonnay og Pinot Nero (Noir) m.m. kan indgå i blandingen i begge zones vine.

Er man på udkig efter hvidvin på en lokal drue fra Monferrato Alto, bør den fyldige, ofte blomsterduftende Cortese dell’Alto Monferrato DOC testes. På samme drue laves også den koldgærede variant, Gavi di Gavi DOC.

De syv kloge jøder

I sammenligning med naboen l’Astigiano er der ikke mange Moscato-vine i Monferrato Alto. Alligevel kan det anbefales at smage den aromatiske, blomster- frugt- og honningduftende, gyldne passitovin Strevi DOC, som kun har ganske få producenter.

Druerne til Strevi DOC tørres i solen eller i specielt indrettede tørrerum, og processen giver en vin med en potentiel alkoholstyrke på 20 %, som dog omdannes til 12,5 % eller 13 % i den særlige “Vigna”.

Som en lille kuriositet knyttes byen Strevis historie sammen med legenden om syv jøder. Ti brødre ankom til området på jagt efter et sted at bo. Tre af dem afholdt sig fra alkohol og grundlagde deres bosættelse i Trisobbio tæt på Ovada, mens de resterende syv vinelskere kaldte deres sted Septembrium – det, vi i dag kender som Strevi.

Tak til brødrene for denne vigtige beslutning.

Solnedgang i bakkerne i Alto Piemonte, Italien. © 2021 Piemonte Land of Wine
Dolcetto - "den lille søde"

Hold også skarpt øje med vinene på den blå Dolcetto-drue, hvor kvaliteten de seneste år har udviklet sig særdeles positivt. Som med Barbera er Dolcetto-vinene nemme at lokalisere, idet druesorten fremgår af etiketten efterfulgt af oprindelseszonen. 

I Monferrato Alto handler det om Dolcetto d’Acqui DOC, der fremstilles omkring byen Acqui. Rødvinen er tør, frugtig og fyldig med et ofte overraskende gemmepotentiale.

Dolcetto betyder faktisk “den lille søde”, men det skal man ikke lade sig snyde af. Vinen er tør.

Anbefalinger

Her kommer snart anbefalinger af vine fra interessante producenter i Piemonte…

Vinzoner og druesorter

DOCG-vine (2)

  • 1. Barbera del Monferrato Superiore DOCG
  • 2. Gavi / Cortese di Gavi DOCG

DOC-vine (10)

  • 3. Barbera del Monferrato DOC
  • 4. Colli Tortonesi DOC
  • 5. Cortese dell’Alto Monferrato DOC
  • 6. Dolcetto d’Acqui DOC
  • 7. Gabiano DOC
  • 8. Grignolino del Monferrato Casalese DOC
  • 9. Monferrato DOC
  • 10. Piemonte DOC *
  • 11. Rubino di Cantavenna DOC
  • 12. Strevi DOC

    * omfatter provinserne Alessandria, Asti og Cuneo

IGT-vine (0)

Hvad betyder DOCG, DOC og IGT?

DRUESORTER I PIEMONTE

  • Albarossa
  • Arneis
  • Barbera (31%)
  • Bonarda
  • Brachetto
  • Chardonnay
  • Cortese
  • Croatina
  • Dolcetto (13%)
  • Erbaluce
  • Favorita
  • Freisa
  • Grignolino
  • Malvasia Nera
  • Moscato (22%)
  • Nebbiolo / Spanna (10%)
  • Neretta Cuneese
  • Ruchè
  • Timorasso
  • Uva Rara
  • Vespolina