Toscanas klassiske vinzoner

Det er ikke uden grund, at man benytter udtrykket "Toscanas historiske hjerte", for det er her, vi finder områdets historiske rødder og de helt store vine.
Årlig produktion: 2,4 mio hl. vin (2022)

At beskrive Toscanas klassiske vinzoner er en temmelig omfattende opgave, og af samme årsag vil vi i første omgang derfor koncentrere os om de, for de fleste danske forbrugere, mest kendte områder og appellationer.

I den såkaldte klassiske zone, il coure antico, er de mest kendte rødvine utvivlsomt typerne Chianti DOCG og Chianti Classico DOCG, som vi beskriver herunder. Vi udbygger løbende siden med flere appellationer.

Toscanas klassiske vinzoner
Det vinhistoriske hjerte "il coure antico" i Toscana.
Produktionsområdernes numre henviser til vintyperne i højre kolonne på denne side. © Federdoc

Se den korte video herunder og få en kort indføring Toscanas vine.

Chianti - et vinøst anarki

Næppe har man sagt navnet Chianti, før selv ikke-vininteresserede er klar over, at vi nu er i Italien. På mange måder er Chianti da også hjerte og sjæl i italiensk vinkultur, og rødvinens betydning for støvlelandet kan næppe overvurderes.

Selv om man kan læse om vine fra området omkring Castellina, Radda og Gaiole i dokumenter helt tilbage fra 1300-tallet, er det først i 1716 man beskriver og regulerer vinene fra Chianti. Trods anstrengelserne opstod der alligevel et vinøst anarki blandt producenterne, hvilket afstedkom utallige fortolkninger af områdets vin.

Den manglende konsensus var en af årsagerne til at Barone Bettino Ricasoli, på middelalderslottet Castello di Brolio, begyndte at eksperimentere sig frem til den bedst muligt formel på en Chianti.

Resultatet forelå i 1872, hvor baronen i et brev beskriver resultatet af sine anstrengelser og her nævner, at Chianti får hovedparten af sin energi og duft fra druen Sagioveto (Sangiovese), sødmen fra Canajulu (Canaiolo) mens Malvagia (sandsynligvis den grønne Malvasia-drue) dæmper den mere kontante Sangioveto.

Ricasolis formel blev en succes, og resten er historie – trods Chiantis op- og nedture.

Fra én til to appellationer

Chianti-vinen produceres i dag i et enormt område, der strækker sig fra lidt nord for Firenze til et godt stykke syd for Siena. Produktionsmæssigt overgås Chianti kun af rødvinen Montepulciano d’Abruzzo DOC fra naboregionen Abruzzo.

Oprindeligt var Chianti én stor appellation og omfattede vine lavet i syv enkeltzoner med tilhørende marker, men det var temmelig umuligt at holde styr på, så i 1996 udskilte myndighederne Chianti Classico fra Chianti, som dermed blev en selvstændig DOCG-zone. I dag regnes ‘Classico’ som den oprindelige, klassiske zone (se længere nede).

Udsigt fra San Gimignano, Toscana.
Udsigt fra San Gimignano, Toscana. © Dreamstime
Chianti - fra bastomviklet masseproduktion til kvalitet

For år tilbage var Chianti-navnet ved at blive ødelagt af masseproduktion tappet på turistvenlige, bastomviklede flasker, men det ændrede den nye DOCG-klassifikation på.

DOCG, DOC og IGT??? Lær den italienske vinlov på 10 minutter >>>

Således tillod man ikke længere producenterne at benytte de hidtil store andele af grønne druesorter som Trebbiano Toscano og Malvasia i en Chianti DOCG, og i dag er Sangiovese (lokalt Sangioveto) nu hoveddruen og bruges ofte alene i rødvinen.

Under Chianti DOCG tillades det at tappe vin fra syv afgrænsede subzoner med en såkaldt subzonebetegnelse på etiketten. Zonerne hedder Chianti Rùfina, Chianti Colli Fiorentina, Chianti Colli Senesi, Chianti Colli Aretini, Chianti Colline Pisane, Chianti Montalbano samt Chianti Montespertoli.

Morgendis i Toscana.
Morgendis i Toscana. © Dreamstime
Chianti Classico - den oprindelige zone

Også med Chianti Classico DOCG er det noget af en opgave at give en generel definition på typen – simpelthen fordi markernes beliggenhed samt dyrknings- jordbunds- og vejrforhold varierer meget fra zone til zone.

Dette skal dog ikke fjerne indtrykket af at vinene fra Classico-zonen, på sit højeste, er en kæmpeoplevelse – i nogle tilfælde ren verdensklasse.

I modsætning til Chianti DOCG har man i Chianti Classico DOCG endnu ikke kunnet enes om at opdele området i subzoner, hvilket har gjort den klassiske zone ret uoverskuelig.

Af samme årsag indførte man i 2014 en slags kvalitetsskala i tre niveauer (se skema herunder).

Kvalitetsniveauer for Chianti Classico DOCG

1. Chianti Classico Gran Selezione DOCG
Druerne skal være fra vingårdens egne marker, indeholde mindst 13 % alkohol og vinen skal lagre minimum 30 måneder før frigivelse til forbrugerne.

2. Chianti Classico Riserva DOCG
Minimum 12,5 % alkohol og minimum lagring i 24 måneder.

3. Chianti Classico “Annata” DOCG
Minimum 12 % alkohol og lagring til 1. oktober i året efter druehøsten.

Efterårsmorgen i Toscana.
Efterårsmorgen i Toscana. © Dreamstime
De andre store toscanere

Som tidligere nævnt, er det ret omfattende at beskrive samtlige store vine i Toscana, og på disse sider koncentrerer vi os (indtil videre) derfor om de, for nordiske vinentusiaster, mest kendte typer.

Er man på udkig efter smagsoplevelser fra de øvrige områder i den klassiske zone, kan det anbefales at tjekke andre rødvine baseret på Sangiovese-druen (eller kloner af denne), herunder Brunello di Montalcino DOCG, Rosso di Montalcino DOC, Vino Nobile di Montepulciano DOCG, Rosso di Montepulciano DOC.

Vi arbejder på at beskrive disse og andre vine mere indgående.

Anbefalinger

Her kommer snart anbefalinger af vine fra interessante producenter i Toscana…

Vinzoner og druesorter

DOCG-vine (6)

  • 1 Brunello di Montalcino DOCG
  • 2 Carmignano DOCG
  • 3 Chianti DOCG
  • 4 Chianti Classico DOCG
  • 5 Vernaccia di San Gimignano DOCG
  • 6 Vino Nobile di Montepulciano DOCG

DOC-vine (15)

  • 7 Barco Reale di Carmignano DOC
  • 8 Bianco dell’Empolese DOC
  • 9 Colli dell’Etruria Centrale DOC
  • 10 Moscadello di Montalcino DOC
  • 11 Orcia DOC
  • 12 Pomino DOC
  • 13 Rosso di Montalcino DOC
  • 14 Rosso di Montepulciano DOC
  • 15 San Gimignano DOC
  • 16 Sant’Antimo DOC
  • 17 Val d’Arbia DOC
  • 18 Vin Santo del Chianti DOC
  • 19 Vin Santo del Chianti Classico DOC
  • 20 Vin Santo di Carmignano DOC
  • 21 Vin Santo di Montepulciano DOC

IGT/IGP-vine (6)

  • IGP Alta Valle della Greve
  • IGP Colli della Toscana Centrale
  • IGP Costa Toscana
  • IGP Montecastelli
  • IGP Toscano / Toscana
  • IGP Val di Magra

Hvad betyder DOCG, DOC og IGT?

DRUESORTER

  • Alicante
  • Alicante Bouschet
  • Avarengo
  • Cabernet Franc
  • Cabernet Sauvignon
  • Canaiolo Nero
  • Carmenère
  • Chardonnay
  • Ciliegiolo
  • Gewürztraminer
  • Malvasia
  • Merlot
  • Petit Verdot
  • Riesling
  • Rondinella
  • Rossese
  • Roussanne
  • Sangiovese
  • Sauvignon Blanc
  • Syrah
  • Trebbiano
  • Uva Rara
  • Vermentino
  • Vermentino Nero
  • Vernaccia
  • Vernaccia Nera
  • Viognier