Terre di Cosenza DOC blev etableret i 2011 og dækker et bredt område i det nordlige Calabria.
Den samlede zone har til formål at samle og styrke identiteten for vinene fra Cosenza-provinsen, men den rummer samtidig en række subzoner (de tidligere selvstændige DOC-appellationer Donnici, Pollino, San Vito di Luzzi, og Verbicaro samt de tidligere IGT’ere Condoleo, Esaro og Valle dei Crati). Alle har de hver deres særpræg, og vi vil snart linke til sider med beskrivelser af disse subzoner.
Er du ikke helt skarp på den italienske vinlov med DOC, DOCG, IGT og Vdt? Så spring til denne side og lær den på 10 minutter >>>
I Terre di Cosenza DOC laves derfor både røde, hvide, rosato og mousserende vine, og selv om det især er de røde på Magliocco-druen, der stjæler rampelyset, har hvidvinene på Greco Bianco og Montonico også fået stigende international opmærksomhed.
Hvordan smager de?
Hvad kendetegner dem?
Efter tilføjelsen af de tidligere DOC/IGT-zoner, nævnt i introduktionen, udviser vinene fra Terre di Cosenza stor diversitet, men fælles for dem er det umiskendelige strejf af syditaliensk varme kombineret med friskhed fra de mange højdedrag i zonen. Det er vin med både rustik charme og stigende elegance.
Hvordan bliver vinen lavet?
Hvad betyder det, hvis der står…?
Serracavallo – kendt for at fremhæve Maglioccos elegante side.
Terre del Gufo – små parceller i højden giver elegante og friske vine.
Librandi – Calabrias mest berømte producent med stærk tilstedeværelse i DOC’en.
Ippolito 1845 – arbejder både med klassiske og moderne fortolkninger.
Tenute Pacelli – familieejet med fokus på økologisk produktion.
Magliocco, hoveddruen i Terre di Cosenza, er så lokal, at den længe blev betragtet som én af Calabrias “hemmelige skatte”. Faktisk findes der flere kloner af druen, og selv blandt eksperter kan det føre til hede diskussioner over middagsbordet – næsten lige så heftigt, som hvilken pizza der egentlig er den bedste i Syditalien 🍕🍷.