Trebbiano d’Abruzzo DOC er blandt de ældste DOC-betegnelser i regionen og dækker et bredt spektrum af vine lavet hovedsageligt på Trebbiano-druer – men hvilken Trebbiano, spørger du måske?
Og det er netop en af DOC’ens særheder. I modsætning til, hvad man skulle tro, behøver det ikke at være den neutrale Trebbiano Toscano, men kan også være den mere aromatiske og lokale Trebbiano Abruzzese.
Nogle af Italiens mest kendte vinmagere, herunder Valentini og Emidio Pepe, har bevist, at Trebbiano d’Abruzzo kan udvikle kompleksitet og stor lagringsevne, når druerne dyrkes og vinificeres med respekt.
Hvordan smager den?
Alt fra neutrale, friske og let urteagtige vine med citrus og bittermandel til mere komplekse udgaver med struktur, fylde og moden frugt – især når Trebbiano Abruzzese dominerer. Syren er ofte moderat, men vinen har et fast greb i eftersmagen.
Hvad kendetegner vinene?
Min. 85 % Trebbiano – oftest Trebbiano Abruzzese eller Trebbiano Toscano med op til 15% tilladte hvide sorter som f.eks. Malvasia, Passerina, Cococciola
(NB: Trebbiano Abruzzese er en særskilt, mere aromatisk sort – ofte betragtet som “den gode Trebbiano”)
Hvordan bliver vinen lavet?
Hvad betyder det, hvis der står…?
Superiore: Ikke en officiel betegnelse i regulativet, men bruges af enkelte producenter til at signalere højere alkohol og længere lagring.
Spumante / Passito: Tilladt men sjældne og ikke særligt udbredt for denne DOC.
Standard: Drikkes bedst ung og frisk (1–3 år)
Topversioner: Kan udvikle sig positivt i op til 5–7 år. Valentini og Emidio Pepes versioner kan lagre op til 10-15 år
Fisk og skaldyr (grillet blæksprutte = topmatch)
Friske oste og salater
Pasta med citron, asparges eller muslinger
Fritto misto – eller bare fritteret noget som helst
De kraftigere versioner matcher også fjerkræ og lette pastaretter.
Valentini – En levende legende, der laver kostbar, mytisk og ekstremt eftertragtet vin, som kan lagre i årtier
Emidio Pepe – Biodynamisk, lagrer sine hvide i kælderen i årevis
Cataldi Madonna – Stram og mineralsk stil
Cirelli – Økologisk og let funky version
Tiberio – Moderne friskhed med rank syre
Trebbiano bliver ofte kaldt Italiens mest undervurderede drue – lidt som den elev, læreren glemmer, men som ender med at blive chef.
Trebbiano bliver derfor ofte betragtet som en neutral og lidt kedelig drue, men i de bedste udgaver fra Abruzzo har druen fået blinde smagere til at forveksle dem med stor hvid Bourgogne.
Morale: kald aldrig en vin kedelig, før du har smagt den uden etiketten!
Og prøv lige Valentinis version? Den koster som en god Barolo og sælges nærmest før den er tappet! (tænk +DKK 1.000)