Sicilien

På Sicilien fokuseres på lokale druer, kvalitet og autenticitet.
Årlig produktion: 5,9 mio hl. vin (2022)

For de fleste vil siciliansk vin næppe være førstevalget, når der aflægges besøg i vinbutikken, men ikke desto mindre ville Middelhavets største ø have verdens 7. største vinproduktion, hvis den havde status som et land. Trods de store mængder er kvaliteten høj og støt stigende.

Få inspiration og besøg Siciliens officielle turistside >>

Sammenlignet med Italiens andre regioner har Sicilien den 3. største vinproduktion, og øens vine regnes som Syditaliens kvalitetsmæssigt mest stabile. Foruden vin har øen i århundreder været storeksportør af korn, oliven og citrusfrugter.

Siciliens vinzoner
Vino Fantastico » Sicilien »
Produktionsområdernes numre henviser til vintyperne i højre kolonne på denne side. © Federdoc
En flåde af nordgående vintankskibe

Indtil 1995 var Sicilien kendt produktion af enorme mængder anonyme vine, som forlod øen i tankskibe med kurs nordpå til vermouthindustrierne.

Men også Frankrig lukrerede på de kraftige sager sydfra, som føjede saft og kraft til deres egne vine. Importen var dog ikke noget franskmændende reklamerede så meget med dengang. Siden da er fokus ændret, og et stigende antal producenter udvikler nu lettere og mere elegante vine.

Således har Siciliens vinproduktion gennemgået en bemærkelsesværdig forbedring i kvaliteten i de seneste år. Øens producenter fokuserer på at udtrykke terroiret og dyrke lokale druesorter på en innovativ måde, hvilket har ført til international anerkendelse på grund af vinenes kvalitet, mangfoldighed og autenticitet.

Vino Fantastico » Sicilien »
Øerne Lipari og Vulcano nord for Sicilien. © Dreamstime
Historisk tørstende befolkning

I omkring 2500 år har Sicilien været centrum for Middelhavets vinproduktion. I denne lange periode har både grækerne, araberne, normannerne, spanierne, fønikierne, romerne, saracenerne, piemonteserne, schwaberne og mange andre folkeslag sat deres præg på øen.

Store græske ruiner ved Siracusa, Agrigento og Erice er behageligt nær gode vinområder og gav fra start indvandrende grækere mulighed for at sætte deres præg på øens vinproduktion.

Tidligere har øens topografi påvirket mere end blot hvordan og hvor sicilianske vine skabes. Således har bjergene også haft betydelig indflydelse på den måde, handel og skikke har udviklet sig på øen. Dette havde stor indflydelse på konsumering af vin i øens hovedby, Palermo.

I senmiddelalderen havde Palermo en af de største bybefolkninger i Europa, og en tilsvarende glubende appetit og tørst efter vin. På trods af stor vinproduktion i det østlige Sicilien, fik Palermo sine vinforsyninger i lige så stor grad østfra, fra Campania og Lazio inde på fastlandet, hvilket skyldtes det bjergrige landskab omkring havnebyen, som dengang vanskeliggjorde transporten.

Vino Fantastico » Sicilien »
Udsigt fra Taormina, Sicilien. © Dreamstime
Fokus på de lokale druesorter

Sicilien dyrker en bred vifte af druesorter, både lokale og internationale. Nogle af de mest populære sorter inkluderer den blå Nero d’Avola, som normalt leverer saft til mørke og kraftige rødvine.

Catarratto er en anden vigtig lokal blå druesort, som produceres i så store mængder, at meget af den sendes til de køligere italienske vinregioner i nord, hvor den bruges til at øge krop og fylde i spinkle, syrerige vine.

En anden lokal druesort er Carricante, der bruges til produktion af ​​friske og mineralske hvidvine. Grillo er en aromatisk grøn drue, der bruges til at lave forfriskende hvidvine med citrus- og blomsteraromaer.

Sammen med Grillo benyttes den grønne Inzolia i produktionen af dessertvinen Marsala, men sidstnævnte drue leverer også most til tørre hvidvine.

Andre lokale druesorter er Grecanico, Alicante (Grenache), Perricone, Nocera og Frappato, som er hoveddruen i Siciliens eneste DOCG-vin, Cerasuolo di Vittoria. De to søskendesorter Nerello Mascalese og Nerello Cappuccio vægter til på volumen, men spiller en vigtig rolle på vinmarkerne omkring vulkanen Etna på østsiden af øen.

Den sydfranske Syrah-drue trives også fint på Sicilien, hvor varmt sommersolskin og sandet, stenet jord er nøglekomponenter i terroiret præcis som i hjemlandet. Allestedsnærværende Trebbiano, den højtydende grønne sort, der findes overalt i Italien, findes også på øen men spiller ikke nogen særlig rolle.

Ud over de lokale druer dyrkes også internationale sorter, herunder Merlot og Chardonnay, hvor det i Siciliens hede sommersolskin kniber for sidstnævnte at give balancerede hvidvine.

Vino Fantastico » Sicilien »
Erice og Valderice med Middelhavet i baggrunden. © Dreamstime
Fra madlavningsvin til meditationsvin

Blandt danske forbrugere er hedvinen Marsala nok den mest kendte sicilianske vin, hvilket er naturligt, idet typen tegner sig for øens største DOC-produktion og samtidig er en fortrinlig dessert- og madlavningsvin. Appellationen dækker den vestlige femtedel af Sicilien.

DOCG, DOC og IGT??? Lær den italienske vinlov på 10 minutter >>>

Indenfor samme område finder vi DOC’erne Alcamo, Contessa Entellina, Delia Nivolelli, Erice, Menfi, Monreale, Salaparuta, Santa Margherita di Belice og Sciacca. Den lille Sambuca di Sicilia DOC må dog ikke forveksles med den potente anislikør Sambuca (den med kaffebønnen og ilden).

I den store Sicilia DOC, som dækker det meste af øen, produceres rød-, hvid- og rosévine, hvor drueblandingen i hvidvinen Sicilia Bianco skal indeholde mindst 50% af sorterne Inzolia, Catarrato, Chardonnay, Grecanico Dorato (en variant af Garganega) og/eller Grillo.

Samme procentdel af druer gælder også for den røde Sicilia DOC Rosso og Sicilia Rosato DOC (rosé), som skal indeholde sorterne Frappato, Nerello Mascalese, Nero d’Avola, Perricone, Pinot Nero, Sangiovese og/eller Syrah.

De mousserende Spumante-typer fremstilles i forskellige sødmeniveauer og som hvid- og rosé (Bianco og Rosato). De tilladte druesorter varierer alt efter hvilken stil producenten ønsker. Blandt søde vine findes de sent høstede typer “Vendemmia Tardiva” (italiensk: sen høst) samt de ligeledes søde Passito-typer, som findes i både hvide og røde versioner.

Tjek også de særdeles spændende rød- og hvidvine fra den meget aktive vulkan Etnas skråninger, og hvorfor ikke nyde et elegant glas vin fra øen Pantellaria, hvor de søde dessert- og meditationsvine regerer.

Endelig finder vi den meget store og meget brede appellation Terre Siciliane IGT, hvor det knapt så strikse regulativ tillader et utal af druesorter i produktionen, der hovedsagelig kommer fra store kooperativer, som historisk har sit udspring fra de hårde tider, hvor bønderne var fattige og undertrykte af godsejerne.

Vino Fantastico » Sicilien »
Vinmarker ved foden af Siciliens aktive vulkan Etna. © Dreamstime
Terroir med ildsprudlende fortid

Sammen med et yderst stabilt, solrigt klima kan de sicilianske vinbønder i høj grad takke øens vulkanske undergrund for de helt ideelle betingelser til druedyrkning.

Således dominerer Etna, den tårnhøje og særdeles aktive keglevulkan, øens østlige del, hvor den ildsprudlende krabat er direkte ansvarlig for regionens mineralrige, mørke jord, som karakteriserer Etna DOC-vinmarkerne. Af samme grund bliver vinstokkene nu plantet højere oppe på de vulkanske skråninger end tidligere for dels at udnytte den køligere luft men også for at profitere på den mineralrige jord, som findes der.

På det vestlige Sicilien er de vulkanske bakker knapt så dramatiske, men ikke desto mindre har undergrunden lige så stor indflydelse på jordtyperne som i øst.

Vino Fantastico » Sicilien »
Castiglione di Sicilia, Sicilien. © Dreamstime
Anbefalinger

Generelt har Etna DOC gennemgået en kvalitetsmæssig rivende udvikling, og det kan derfor varmt anbefales at undersøge vulkanområdets vine nærmere. Sammenholdt med kvaliteten er priserne dog også fulgt med, men ikke desto mindre er der spændende oplevelser fra disse vulkanske vine.

Ved samme lejlighed bør man også prøve Tenuta Regalealis kastanjefadslagrede Contea di Sclafani Rosso del Conte Riserva DOC fra en af familien Tasca d’Almeritas fem besiddelser på midten af øen.

Uagtet det kæmpestore produktionsområde skal man aldrig underkende en Terre Siciliane IGT. Det vil ikke mindst stå lysende klart, når man åbner en flaske af typerne Corvo IGT (rød, hvid, rosato) fra producenten Duca di Salaparuta i Marsala.

Opdateres…

Vinzoner og druesorter

DOCG-vine (1)

  • 1. Cerasuolo di Vittoria DOCG

DOC-vine (23)

  • 2. Alcamo DOC
  • 3. Contea di Sclafani / Valledolmo–Contea di Sclafani DOC
  • 4. Contessa Entellina DOC
  • 5. Delia Nivolelli DOC
  • 6. Eloro DOC
  • 7. Erice DOC
  • 8. Etna DOC
  • 9. Faro DOC
  • 10. Malvasia delle Lipari DOC
  • 11. Mamertino di Milazzo / Mamertino DOC
  • 12. Marsala DOC
  • 13. Menfi DOC
  • 14. Monreale DOC
  • 15. Noto DOC
  • 16. Pantelleria DOC
  • 17. Riesi DOC
  • 18. Salaparuta DOC
  • 19. Sambuca di Sicilia DOC
  • 20. Santa Margherita di Belice DOC
  • 21. Sciacca DOC
  • 22. Sicilia DOC *
  • 23. Siracusa DOC
  • 24. Vittoria DOC

    * dækker hele Sicilien

IGT / IGP-vine (7)

  • Avola IGP
  • Camarro IGP
  • Fontanarossa di Cerda IGP
  • Salemi IGP
  • Salina IGP
  • Terre Siciliane IGP
  • Valle Belice IGP

Hvad betyder DOCG, DOC og IGT?

DRUESORTER

  • Alicante
  • Alicante Bouschet
  • Ansonica
  • Biancame
  • Cabernet Franc
  • Cabernet Sauvignon
  • Carmenère
  • Carricante
  • Catarratto
  • Chardonnay
  • Chenin Blanc
  • Ciliegiolo
  • Damaschino
  • Fiano
  • Frappato
  • Grecanico Dorato
  • Grillo
  • Merlot
  • Müller-Thurgau
  • Nerello Cappuccio
  • Nerello Mascalese
  • Nero d’Avola (Calabrese)
  • Perricone
  • Petit Verdot
  • Pinot Grigio
  • Sangiovese
  • Sauvignon Blanc
  • Syrah
  • Trebbiano
  • Vermentino
  • Viognier
  • Zibibbo