Roero er et lille DOCG-vindistrikt i bakkerne i Le Langhe, Piemonte, lidt sydøst for Torino på den nordlige side af Tanaro-floden. Området har navn efter en rig lokal bankfamilie fra Asti dei Roero, som var ekstrem indflydelsesrig her i middelalderen.
Vinene fra Roero har i årevis levet i relativ ubemærkethed, men i 1980’erne begyndte nogle få producenter at røre på sig med vine, der stak tydeligt ud fra mængden. Siden da har der været en nærmest eksplosiv, kvalitetsmæssig udvikling i zonen.
Da Roero fik sin DOCG i 2004, rykkede det for alvor, og tildelingen betød samtidig et brud med den temmelig omdiskuterede, lokale regel, der krævede, at rødvinene skulle tilsættes den grønne Arneis-drue. Fra nogle producenter leveres nu en kvalitet, der fuldt ud kan måle sig med rødvinene fra Barolo og Barbaresco.
Andre vine produceret i distriktet omfatter den frugtige Barbera d’Alba DOC, den bløde, afrundede rødvin Dolcetto di Diano d’Alba DOCG samt den søde, sprudlende Moscato d’Asti DOCG.
Ifølge DOCG-regulativet skal en Roero indeholde mindst 95% Nebbiolo, og vinen skal lagre i 20 måneder, heraf mindst 6 måneder på egetræsfade. Hvis der står Roero Riserva DOCG på etiketten, skal vinen lagre yderligere 12 måneder, før den frigives på markedet.
DOCG, DOC og IGT??? Lær den italienske vinlov på 10 minutter >>>
Den typiske Roero-rødvin er kendetegnet ved krydret duft med noter af sorte skovfrugter og kirsebær. Vinen er mellemfyldig og har relativt pænt med tanniner, selv om den er knapt så lagringsegnet og muskuløs, som vinene fra det nærliggende Barolo og Barbaresco.
De fineste Roero DOCG kommer fra stejle, sandede, sydvendte skråninger, da Nebbiolo-sorten kræver høj varme og sollys for at modne dens heftige tanniner. Den sandede, næringsfattige jord, der findes på mange af disse steder, giver en lettere, mere duftende stil end den tungere, kalkstens- og lerjord, der findes i Barolo og Barbaresco.
Den klassiske hvidvin fra Roero Arneis DOCG skal indeholde minimum 95% af druesorten, og det store indhold af urtidens marine aflejringer samt indholdet af kalk og sand og sandsten giver ideelle vækstbetingelser for Arneis-vinstokkene.
Således er Roero Arneis en frisk, tør og sprød hvidvin med blomsterlignende duft suppleret med smag af frisk pære og abrikos samt strejf af hasselnød. Sammen med Gavi DOCG er den en af Piemontes mest ansete hvidvine, og dens popularitet fortsætter med at vokse.
Navnet Arneis kommer fra en piemontesisk dialekt og betyder noget i retning af “lille slyngel”, hvilket er meget passende, for sorten har tidligere været ret udfordrende at dyrke. Således blev Arneis-vinstokke traditionelt plantet ved siden af Nebbiolo-vinstokke, fordi Arneis’ stærke duft skræmte både fugle og insekter væk, hvormed den højere værdsatte Nebbiolo-vinstok blev beskyttet.
De bedste Arneis-vine kommer fra distriktets køligere, nordvendte skråninger, hvor de er beskyttet mod hårdt eftermiddagssolskin, hvilket giver dem mulighed for at modnes mere ensartet og udvikle fuld aromatisk kompleksitet uden at miste deres forfriskende syre.
Under DOCG-regulativet skal følgende regler følges:
Roero DOCG: Lagring i min. 20 måneder. Heraf 6 måneder på egetræsfade og resten på flaske.
Roero Riserva DOCG: Lagring i min. 32 måneder. Heraf 6 måneder på egetræsfade og resten på flaske.
Roero Arneis DOCG: Flaskelagring i 4 måneder før frigivelse.
Roero Arneis Riserva: Flaskelagring i 16 måneder før frigivelse.
Her kommer snart anbefalinger til vinturisten i Piemonte…
ÅRGANGSTABEL (5 stjerner er bedst *)
* Gennemsnitsvurderinger