De fleste vinelskere i Norden er kendt med vinene fra Toscanas klassiske del, il cuore antico, hvor Chianti Classico, Brunello di Montalcino og Carmignano regerer, men der er bestemt også andre områder i regionen, som er et bekendtskab og en vintest værd.
Lær mere om Toscanas vin på regionens officielle webside om vin >>>
Derfor kan det anbefales at tjekke vinzonerne øst for Firenze langs det Tyrrhenske Hav, hvor også øen Elba hører med, samt appellationerne mod syd helt ned til grænsen mod naboregionen Lazio.
Som alle andre steder i verden findes der også i Toscana mindre interessante vine men bestemt også det modsatte. På denne side vil vi derfor gennemgå nogle af de mest markante vintyper og hen ad vejen også beskrive endnu flere.
Indtil videre starter vi med en kultvin ud over det normale.
Det mest prestigefyldte område er Bolgheri DOC, en relativt ung appellation beliggende i Maremma på den toscanske kyst lige syd for Livorno. Zonen er opkaldt efter landsbyen af samme navn beliggende i den nordlige del af zonen.
DOCG, DOC og IGT??? Lær den italienske vinlov på 10 minutter >>>
Bolgheri DOC er hovedsageligt kendt for dybe, mørke, smidige og alligevel lagringsegnede rødvine med potentiale til et langt liv på vinhylden. Typen er som regel baseret på de velkendte Bordeaux-druesorter Merlot, Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc – typisk lagret på barriques.
I slutningen af 1960’erne kom Bolgheri-området imidlertid til at tiltrække sig særlig opmærksomhed.
Bolgheri var nemlig stedet, hvor Italiens første egentlige kultvin så dagens lys, hvilket skete med Supertoscaneren Sassicaia fra vingården Tenuta San Guido. I starten af 1970’erne sendte gården sine første 3.000 flasker Sassicaia i årgang 1968 ud på markedet, hvilket blev noget af en øjenåbner for vineksperter verden over.
Ved det man med god ret kan kalde en “historisk” blindmagning i London i 1978, arrangeret af vinmagasinet Decanter, hvor temaet var vine på druesorten Cabernet Sauvignon, udraderede Sassicaia årgang 1972 totalt topvine baseret på de kendte Bordeaux-sorter. Resten er historie.
Siden Decanters nu legendariske smagning har vinene fra Tenuta San Guido triumferet i smagninger verden over og betragtes i dag som alle Supertoscaneres mor, og resultatet blev samtidig starten på Cabernet-vinenes store gennembrud i Italien.
En lille interessant krølle på historien er, at Sassicaia dengang blev klassificeret som en VdT (Vino da Tavola), altså en bordvin. Årsagen var, at man under DOC-klassifikationen ikke accepterede rødvine fremstillet på “franske druer”, ligesom lagring på barriques heller ikke var tilladt. En bordvins sejr over verdens mest kendte Bordeaux-blandinger gør ikke historien mindre interessant.
I 1994 fik Bolgheri DOC-status, og Sassicaia fik samtidig sin egen subzone med ret til at aftappe sine vine under navnet Bolgheri Sassicaia DOC. I 2013 fik kultvinen fortjent sin egen DOC og hedder nu slet og ret Sassicaia DOC. I dag er Sassicaia stadig en såkaldt Bordeaux-blanding (typisk 85% Cabernet Sauvignon og 15% Cabernet Franc), som lagres delvist på nye barriques i 22-24 måneder før frigivelse på markedet.
Endelig kan det nævnes, at navnet ‘Sassicaia’ på italiensk betyder “stenet mark” eller “stedet med mange sten”, hvilket stemmer fint med vinstokkenes hjem på en 12 hektar stenet mark. Interessant nok er det præcis samme jordtype, som findes i Graves, Bordeaux, hvor navnet Graves ligeledes tager sit navn fra appellationens grus- og stenrige jordbund.
Fra det sydlige Toscana kan det anbefales at teste rødvinen Morelino di Scansano DOCG, men også vinene fra nabozonen Montecucco DOC og typerne fra Maremma Toscana DOC er værd at undersøge nærmere.
Vi er på vej med oplysninger om disse og andre vine fra dette store område, så kom endelig tilbage igen…
Her kommer snart anbefalinger af vine fra interessante producenter i Toscana…
DOCG-vine (5)
DOC-vine (26)
IGT/IGP-vine (6)
Hvad betyder DOCG, DOC og IGT?
DRUESORTER