Lombardiet (Lombardia) er Italiens befolkningsrigeste og mest industrialiserede region, men vinproduktion er ikke førsteprioritet. Faktisk er det samlede output af vin ikke særligt stort, og det meste drikkes lokalt – specielt vinene fra Oltrepò Pavese, som regionshovedstaden Milano er storaftager af.
Få inspiration og besøg Lombardiets officielle turistside >>
Lombardiet grænser op mod Schweiz i nord, som er præget af Alperne og deres forland. Den centrale del er kuperet med vandløb, floder og morænesøerne Lago Maggiore, Lago di Como, Lago d’Iseo og Lago di Garda. Mod syd finder vi Emilia-Romagnas frugtbage slettelandskab, mod vest Piemonte samt Veneto og Trentino-Alto Adige i øst.
Som så mange andre steder i Italien kan Lombardiet føre sin vintradition tilbage til pre-romersk tid, hvor området var beboet af etruskerne, som allerede dengang havde forfinede teknikker til vinproduktion.
Omkring år 400 fvt. blev etruskerne dog jaget på porten af de vilde gallere, og imellem 568-774 evt., under den store folkevandring, bebosatte de såkaldte longobardere (de langskæggede) sig i området, hvilket senere gav navn til regionen.
Der er mange historiske vidnesbyrd om Lombardiets vinmæssige betydning. Eksempelvis omtaler den romerske digter Virgil (70-19 f.v.t.), områdets vine og kunstneren Leonardo da Vinci erklærede sig som beundrer af vinen ”Retico”, som man mener er en forløber for rødvinen, Sfurzat (el. Sforzato) fra Valtellina-området.
Når vinproduktion er mindre prioriteret i Lombardiet end i andre regioner, kan det til dels forklares geografisk, idet Pò-slettens store vidder er bedre egnet til andre afgrøder end vinstokke. Samtidig optager store bjergområder og søer, som Maggiore, Lugano, Como og Garda, temmelig store landområder.
Alligevel har Lombardiet bjergsider, hvorfra der kommer vine af meget høj kvalitet. Ikke mindst vinene fra Valtellina er et bekendtskab værd.
De tre væsentligste vinzoner finder vi i den sydvestlige del af regionen i det frodige Oltrepò Pavese, mod nord i det alpine Valtellina og endelig i øst i provinserne Brescia, Bergamo og Mantova, hvor hovedparten af regionens 26 DOC/DOCG vine kommer fra.
DOCG, DOC og IGT??? Lær den italienske vinlov på 10 minutter >>>
På den flade Pò-slette fokuseres der på kvantitet, mens producenterne i de kuperede områder udviser det største kvalitetspotentiale.
Lombardiet er blevet nationens ledende producent af mousserende “Champagne-typer”, som i Italien hedder Spumante. Disse herligt sprudlende vine produceres efter Metodo Classico (Champagne-metoden), som er naturlig gæring på flaske. Her skal især anbefales Franciacorta DOCG og Oltrepò Pavese Metodo Classico DOCG som de vigtigste typer.
På rødvinssiden skal især nævnes de lagringsegnede og holdbare vine fra Valtellina, der udvikler sig over et årti eller mere, samt Oltrepò Pavese, Brescia og andre østlige zoners rødvine, der ofte er drikkemodne indenfor 6-7 år.
Der har været dyrket druer omkring de ovennævnte nordlige søer i århundreder. Den klimamodererende effekt af hver af disse søer er særlig værdifuld i de køligere, mere høje områder. Valtellina, som er dramatisk indrammet af de centrale alper, er et godt eksempel på dette, ligesom Franciacorta, hvis vinstokke vokser i bakkerne lige syd for Lago d’Iseo.
Lavere nede, i regionens sydlige og østlige del, består landskabet mere af lave bakker og sletter. Mest bemærkelsesværdige blandt Lombardiets lavtliggende vinmarker er dem i Oltrepo Pavese, Mantovano og San Colombano al Lambro, der ligger på Pò-sletten.
Lombardiets beliggenhed mellem Alperne og Pò bidrager til dets imponerende mangfoldighed af mesoklimaer (klima mellem mikro- og makroklima). For eksempel ligger vinmarkerne i Valtellina i højder mellem 230 og 765 meter over havet og afkøles af den alpine brise, som blæser øst til vest ned i dalen.
På grund af det alpine kontinentale makroklima her, er den daglige temperaturvariation høj, da de solbeskinnede skråninger mister deres varme hurtigt, og temperaturen falder drastisk om natten. Dette er dramatisk forskelligt fra det relativt stabile klima, der findes længere nede på sletterne, hvor den gennemsnitlige luftfugtighed og temperaturer er højere.
Foruden en storslået natur med smukke bjergsøer, dale, sletter og dramatiske bjerge, vil vinturisten også finde nogle af Italiens bedste og mest velassorterede enoteche (vinforretninger) i regionen.
Her kommer snart anbefalinger af vine fra interessante producenter.
DOCG-vine (5)
DOC-vine (21)
IGT-vine (15)
Hvad betyder DOCG, DOC og IGT?
DRUESORTER