Lazio ligger i det centrale Italien og grænser op til Toscana mod nord, Campania mod syd, Abruzzo mod øst og Umbrien mod nordøst.
Regionen er hjemsted for ”Den evige Stad” Rom, som utallige rejsende igen og igen vender tilbage til på grund af byens mange kunstskatte fra antikken.
De færreste er måske klar over, at Rom er også en by med stor vinproduktion, for kun ganske få kilometer syd for centrum vælter det op af jorden med vinranker i de smukke højdedrag.
Således omfatter Lazio hele 27 DOC/DOCG-zoner, hvor hvidvin spiller langt den støtte rolle. På vores breddegrader er Frascati nok den mest kendte hvidvin, men her slutter de fleste forbrugeres viden om regionens vinproduktion sikkert også.
Få inspiration og besøg Lazios officielle turistside >>
En væsentlig årsag til den manglende viden om Lazios vine er, at det meste vin konsumeres lokalt og at motivationen for at udvikle store vine derfor er begrænset til få producenter. Til gengæld arbejder sidstnævnte med interessante vine lavet på lokale druesorter.
Lazios oprindelige indbyggere var latinerne (c. 500 f.v.t.), hvorfra regionen også har sit oprindelige navn, ‘Latium’, fra. Folkestammens fælles forfar hed ‘Latinus’, befolkningen talte samme sprog, latin, havde fælles kulter og var bosat i Albanerbjergene 20 kilometer sydøst for Rom.
Regionens nordlige del var derimod domineret af etruskerne, som var dygtige og nytænkende vinfolk, der opfandt opbindingsteknikker m.m., som benyttes den dag i dag i vinproduktionen.
Under Romerriget var Latiums vine meget værdsat, og datidens litteratur indeholder utallige lovprisninger af vinene fra Roms omegn, og hvidvinen Frascati var allerede en absolut topscorer blandt antikkens forbrugere.
Efter Romerrigets fald begyndte præsteskabet at interessere sig for alkohol/vin, og det var helt almindeligt, at paverne samlede vigtige vinfolk omkring sig. Det var på ingen måder diskvalificerende, at CV’et dokumenterede et dybt kendskab til vine fra andre regioner i Italien, herunder også franske vine.
Uheldigvis var franskmændene temmelig seriøse konkurrenter, og i 1600-tallet trak Pave Paul III derfor det røde kort og bandlyste fransk vin. Den snedige manøvre satte skub i hjemmemarkedets vinsalg. Det er dog stadig uvist hvor i Bibelen den fromme pave fandt åndeligt belæg for sin bandlysning.
Produktionsmæssigt ligger Lazio på ottendepladsen i Italien, og på disse kanter handler det om hvidvin, der udgør ca. 75% af produktionen.
Vinene når dog sjældent et interessant niveau, hvilket skyldes, at de tilladte produktionsmængder i Lazio er særdeles høje. Derimod egner vinene sig fint som tørstslukker eller ledsager til en portion pasta eller en ‘panino’ (sandwich) på en af byens mange barer.
DOCG, DOC og IGT??? Lær den italienske vinlov på 10 minutter >>>
Enhver hvidvin med respekt for sig selv, er i Lazio baseret på Malvasia- eller Trebbiano-sorter, eller en blanding af begge druer. Af kendte typer kan nævnes Orvieto (som dog overvejende strækker sig ind i naboregionen Umbria) samt Est! Est! Est! og naturligvis førnævnte Frascati.
Tidligere var Frascatis hvidvine bløde og fyldige, farven gylden til lys rav og smagen nærmest halvoxideret. Vinen indgik i en symbiose med ‘cucina romana’, det romerske køkken. Ny produktionsteknik giver dog i dag lyse, rene og balancerede hvidvine, der eksporteres rundt i hele verden. De vigtigste markeder er Tyskland, England og USA.
Uagtet eksporten er hovedstaden Roms indbyggere stadig de største aftagere af vine fra højdedragene i Castelli Romani, og man skal lede efter perlerne. Årsagen er, at den store lokale afsætning kun motiverer de færreste producenter til at stramme sig an og flytte fokus fra konsum- til kvalitetsvin.
Rødvin har nærmest karakter af nicheproduktion på disse kanter, men der findes dog udmærkede eksempler på Merlot-sorten, hvorimod det er sværere at finde vine baseret på lokale blå sorter.
Det kan dog betale sig at lede efter de røde vine baseret på Cesanese-sorterne, som flere producenter i det sydøstlige Lazio leverer fine eksempler på.
Vinmarkernes placering i Lazios vulkanske bakker udgør en fremragende base for vindyrkning takket være det frugtbare og veldrænede område. Næringen til druerne kommer fra lava- og tufjord, som er rig på kalium. Denne type jord er særligt velegnet til grønne druer, da den sikrer en god syrebalance.
Det Tyrrhenske Havs nærhed mod vest er også vigtig, idet den kølige havbrise dæmper de tørre og høje temperaturer i kystområdet, mens det bjergrige område har forskellige slags makroklimaer på trods af Appenninernes beskyttende bjergvægge mod de kolde vinde, der kommer fra nordøst.
Her kommer snart anbefalinger af vine fra interessante producenter.
DOCG-vine (3)
DOC-vine (27)
IGT-vine (6)
Hvad betyder DOCG, DOC og IGT?
DRUESORTER