Barolo er en lille landsby i Piemonte sydøst for Torino i det nordvestlige Italien. Bakkerne i det omkringliggende område har længe været verdensberømte for at producere duftende, garvesyreholdige, rødvine, som bærer byens navn. Vinene er udelukkende fremstillet på den lokale druesort Nebbiolo.
Foruden landsbyen Barolo dækker produktionsområdet kommunerne Castiglione-Falletto, Serralunga d’Alba og breder sig over dele af Monforte d’Alba, Novello, La Morra, Verduno, Grinzane Cavour, Diano d’Alba, Cherasco og Roddi.
Dyrkningsområdet har en meget kompleks topografi med utallige små bakker og bælter af varierende bredde, der består af 6,5 til 14 mio. år gamle marine aflejringer, hvilket er generelt for store dele af Langhe-området.
DOCG, DOC og IGT??? Lær den italienske vinlov på 10 minutter >>>
Nebbiolo-vinstokken er oftest forbeholdt de mest gunstige og sol-eksponerede parceller. Vinbonden på en nordvendt vingård vil derfor sandsynligvis koncentrere sig om helt andre druesorter.
Dertil kommer, at jordbund og mesoklima varierer stærkt mellem de forskellige kommuner, hvilket skaber subtile forskelle mellem vinene. Det betyder, at en jordtype på én parcel afgiver en karakter til vinen, som er vidt forskellig fra naboens.
Herunder beskrives derfor nogle karakteristika fra de forskellige områders vine.
I kommunerne La Morra og Barolo indeholder jorden en høj koncentration af kalkstensrig tortonsk (yngre) mergel. De mere aromatiske, frugtige stilarter af Barolo kommer typisk fra disse jordtyper.
La Morra anses for at producere lysere, yndefulde, mere parfumerede og lettilgængelige Barolo’er, mens vinene fra Barolo-kommunen kan være lidt mere komplekse og bredere i teksturen.
Vinstokkene i kommunerne Castiglione-Falleto, Serralunga d’Alba og Monforte er plantet i løsere og mindre frugtbare jorder, hvor der både er sandsten og kalksten. Disse jordbundsforhold giver en mere intens, murstensfarvet vin, der er bredere i strukturen og som kræver længere lagringstid før den topper.
Barolo’er fra Serralunga d’Alba er velstrukturerede, holdbare, lagringsegnede og de mest tanniske i Langhe, mens kommunen Castiglione-Falleto er kendt for at levere meget fyldige og godt balancerede vine med god aroma. Monforte d’Alba byder på fyldige, koncentrerede vine med en markant intensitet.
Under DOCG-regulativet skal følgende regulativ følges:
Barolo DOCG: Lagring min. 38 måneder før frigivelse på markedet. Heraf 18 måneder på træfade og resten på flaske.
Barolo Riserva DOCG: Lagring min. 62 måneder før frigivelse på markedet. Heraf 18 måneder på træfade og resten på flaske.
For at tæmme vinens tanniner har klassisk Barolo traditionelt krævet mindst 10 års hylde- eller kælderlagring hjemme hos forbrugeren, men i dag bevæger nogle producenter sig mod mere “internationale” stilarter, hvor man reducerer gæringstiden. Det betyder mindre farve og/eller tannin fra mosten til den færdige vin. Endvidere benytter nogle producenter nye franske barriques som erstatning for de traditionelle store “botti” træfade.
Den ændrede vinificering har resulteret i en mere frugtig og tilgængelig stil, der medfører, at vinen bliver hurtigere tilgængelig, eller drikkeklar.
De nye tanker har medført hvad man kalder “Barolo-krigene”, der står mellem de såkaldte traditionalister og modernisterne. Traditionalisterne hævder, at “attentatet” på den klassiske fremstillingsmetode forringer Barolos klassiske dyder og karakter. Nogle går så langt som til at sige, at den nye stil gør vinene totalt uigenkendelige som en Barolo.
Kompetencer og præferencer hos de enkelte vinbønder i Barolo har derfor mindst lige så stor indflydelse på det endelige produkt, som områdets terroir.
Her kommer snart anbefalinger til vinturisten i Piemonte…
ÅRGANGSTABEL (5 stjerner er bedst *)
* Gennemsnitsvurderinger