Sardinien (italiensk: Sardegna) er Italiens næststørste ø og byder på en unik kombination af fantastiske strande, dykkermuligheder og kulturelle oplevelser. Øen er ikke kun et paradis for strandelskere, men også for vinentusiaster, der kan nyde unikke smagsoplevelser, som adskiller sig fra dem på fastlandet.
Sardinien skiller sig ud fra andre italienske øer på flere måder. Øboerne taler stadig det oprindelige sprog, Sardo, som har rødder i både latin, arabisk og spansk. Dette gamle sprog bidrager til øens helt specielle kultur og historie.
Få inspiration og besøg Sardiniens officielle turistside >>
Det menes, at Sardinien engang var forbundet med fastlandet via en landtange, der forbandt øen med naboregionerne Korsika, Elba og Toscana. Denne historiske forbindelse har efterladt spor i øens unikke flora, fauna og kultur.
Et af de mest karakteristiske træk ved Sardinien er de mange stentårne, kaldet nuraghe, som findes over hele øen. Disse imponerende strukturer, som stammer fra den sene bronzealder, forbløffer stadig arkæologer i dag. Der er uenighed om deres præcise formål – nogle mener, at de fungerede som udsigtsposter eller forsvarsværker, mens andre ser dem som religiøse samlingssteder til tilbedelse af lokale guder.
Uagtet sin anselige størrelse har Sardinien altid nærmest været isoleret fra resten af fastlandet, hvilket sikkert har bidraget til dens særpræg og sprog. Til gengæld er dette præcis, hvad der gør et besøg på øen til en spændende og helt anderledes oplevelse.
Trods sine lange, smukke kyststrækninger har beboerne primært ernæret sig ved fåreavl, skov- og landbrug. Vinen kom sandsynligvis til øen med fønikerne, kartagerne samt romerne. I det 13. århundrede dukkede de spanske erobrere op, og de medbragte også deres vinkultur.
Erobringstogtet lykkedes ikke, men spanierne blev dog længe nok til at sætte et vinmæssigt aftryk på øen, hvilket især ses med den knastørre, sherrylignende Vernaccia di Oristano DOC eller den portvinsagtige Alghero Liquoroso DOC. Begge typer er en smagning værd.
Selvom placeringen i det Tyrrhenske Hav bringer øen tæt på både Toscana og Lazio, ses nærmest ingen af disse regioners basisdruer, såsom Sangiovese, Barbera, Montepulciano og Trebbiano, på Sardinien.
I stedet finder man sorter af fransk og spansk oprindelse, eksemplificeret ved Cannonau (Grenache) Carignano (Carignan) inkl. dens fjerne kloner Bovale di Spagna og Bovale Grande samt den velkendte Cabernet Sauvignon.
De mest anvendte “fastlandssorter” er Malvasia og Vermentino, men sidstnævnte grønne druesort kan kun med nød og næppe kaldes italiensk, idet den er mere udbredt på Korsika og det sydlige Frankrig (hvor den også ses under navnet Rolle) end i sin hjemregion, Ligurien. Vermentino-vinene kan variere fra lette og frugtagtige til mere fyldige og komplekse hvidvine alt afhængigt af produktionsmetoden.
En anden drue, som sjældent ses på fastlandet, er Muscat Blanc (Moscato Bianco) og derudover gør øen brug af flere obskure og ret eksklusive sorter, herunder Torbato, Semidano, Niederra, Nuragus, Monica og Nasco. De tre sidstnævnte har deres egne sortsspecifikke DOC-zoner, som alle ligger nordvest omkring byen Cagliari.
Sardinien har en enkelt DOCG, 17 DOC og 15 IGP-vine, og der produceres dobbelt så meget rødvin som hvidvin. Den bedst kendte er rødvinen Cannonau di Sardegna DOC, som mindst skal indeholde 85 % af druen Cannonau. Vinen laves overalt og er øens største DOC-appellation.
Da Sardinien som nævnt er præget af særlige dialekter, ses Cannonau DOC ofte med andre navne. på etiketten. Hvis vinen eksempelvis kommer fra Oliena-området, hedder den Nepente di Oliena. Står der Capo Ferrato og Jerzu, stammer produktionen fra disse geografiske lokaliteter.
Fra området omkring Oliena kommer de kraftigste Cannonau-vine, især fra markerne omkring Mamoiada, hvor zonen Mamojà (op til 730 m.o.h.) leverer nogle af de mest lagringsegnede vine på denne drue. Hvis vinen har lagret 2 år, heraf et halvt år på træfade, står der Riserva på etiketten.
Groft sagt kan man inddele Cannonau-vinene i to stilretninger: den gammeldags, traditionelle med senthøstede druer, lang macerering uden temperaturkontrol, hvor kvaset, stilke og skaller, ikke skilles fra. Metoden resulterer i kraftige tanniner og høj alkoholstyrke.
Den anden nyere stil går i stik modsatte retning, idet druerne høstes tidligt, afstilkes og gæres med kortere kontakt til skallerne samt, eventuelt, et kort ophold på træfade, ofte barriques. Metoden giver slankere vine med finere tanninstruktur og mindre markant frugt.
Af andre interessante vine kan nævnes den charmerende, bløde og let krydrede rødvin Monica di Sardegna DOC samt hvidvinen Vermentino di Sardegna DOC, der er Sardiniens største appellation.
DOCG, DOC og IGT??? Lær den italienske vinlov på 10 minutter >>>
Størstedelen af de sardiske vinmarker ligger på den vestlige side af øen, hvor også øens mest lokationsspecifikke DOC’er findes. De ligger langs vestkysten, der løber fra syd til nord med DOC-vinene Carignano del Sulcis, Vernaccia di Oristano, Malvasia di Bosa og Alghero.
Selv den store Cagliari DOC, som dækker en stor del af øens sydlige halvdel, trækker også mod vestkysten. Undtagelsen fra de vestlige vine er hvidvinen Vermentino di Gallura, øens eneste DOCG, som dækker øens nordøstlige hjørne.
Kombinationen af bakker, sletter, kystområder og indre områder byder på en stor topografisk variation. Det samme gælder klimaet, der er et såkaldt mesoklima (mellemting mellem mikro- og makroklima).
En anden fordel er blandingen af tilgængelig jord og grundfjeld, der spænder over granit, kalksten og sandsten til mineralrigt ler og fritdrænende sand og grus.
Endelig bidrager Middelhavets afkølende effekt, under de meget varme somre, til at øen har perfekte betingelser for vinavl.
Det kan varmt anbefales at tage til Alghero og besøge vinhuset Sella & Mosca, som har Europas største vinmarker, og – ikke mindst – er kendt for særdeles høj kvalitet og adskillige, højt præmierede vine. Prøv husets røde dessert- og meditationsvin “Angelo Ruju” Alghero Liquoroso Riserva DOC. Den glemmer man ikke lige med det samme.
DOCG-vine (1)
DOC-vine (17)
* dækker hele Sardinien
IGT / IGP-vine (15)
Hvad betyder DOCG, DOC og IGT?
DRUESORTER