Calabrien ligger i snuden af den italienske støvle og er en landlig region, hvor økonomien er afhængig af korn, citroner og især oliven. Vinavl og vinfremstilling er således langt fra lige så vigtig en industri, som den var tidligere. Af samme årsag er vinmarkernes andel af landarealet ret beskedent.
Få yderligere information om Calabrien på regionens officielle turistorganisations hjemmeside >>
Et sagn fortæller, at det var vinmarkerne langs det Ioniske Hav, der inspirerede grækerne til at præge sine mønter med navnet ‘Oenotria’, Vinens Land.
En anden beskriver, hvordan de calabriske atleter skålede i vinen ‘Krimisa’ under deres triumfer i De Olympiske Lege i datidens Grækenland. Atleternes vin menes at være identisk med nutidens rødvin Cirò, som dermed er en af de ældst kendte vine i Europa.
Der mange legender og sagn om vin i Calabrien, og de er altid spændende at lytte til, men desværre holder fremtidsudsigterne for regionens vinproduktion ikke helt det samme spændingsniveau.
En af årsagerne er, at vinproduktion ikke spiller den store rolle for regionens økonomi. Som allerede nævnt handler det om olivenolie, citroner, korn samt diverse grøntsager, herunder tomater, peberfrugter og auberginer), der er langt vigtigere for bøndernes indtjening.
Situationen er i virkeligheden trist, fordi Calabriens smukke højland giver ideelle betingelser for produktion af spændende vine. Og de findes.
Således er regionens kendteste rødvin, Cirò DOC, måske den egentlige årsag til, at der mangler fokus på vinproduktion. Typen er nemlig så stor en succes på verdensmarkedet, at man i mange år har slået sig til tåls med status quo.
På grund af den internationale efterspørgsel efter hvidvin har et stigende antal seriøse og fremsynede vinproducenter dog startet udviklingen af nye varianter, og noget tyder på, at de røde vine er ved at følge med, selv om det endnu er få. En del af forklaringen kan ligge i dårlig teknik og udstyr, da Calabrien er Italiens fattigste region.
DOCG, DOC og IGT??? Lær den italienske vinlov på 10 minutter >>>
Calabrien har 9 DOC-vine, mens der produceres 10 typer IGT-vin. Årsagen til den større fokus på sidstnævnte er sandsynligvis, at vinproducenterne har større handlefrihed under IGT-regulativet, hvor EU ikke har så stor indflydelse, og noget tyder på, at det er i denne klassifikation, man skal finde de ukendte skatte.
Calabriens mange bjerge har ført til en noget fragmenteret fordeling af vinmarker og vinzoner. Derfor er støvlesnuden et dyrt sted at dyrke druer, og de små vinbønder må selv løfte byrden med at investere i nyt, dyrt fremstillingsudstyr, hvilket de færreste har råd til. Dertil kommer, at der kun er ganske få effektive kooperativer til at løfte opgaven.
Bjergkæden Appenninerne danner nordgrænsen til Basilicata, og udgør en fysisk barriere for de varme nordenvinde. Klimaet er udpræget middelhavsklima hvor Det Ioniske Hav og Tyrrhenske Hav holder vintertemperaturerne milde og hjælper med at moderere temperaturen igennem sommermånederne. Nedbør her er der kun lidt af, så en kostbar kunstvanding er ofte ret afgørende for succesen.
Her kommer snart anbefalinger af vine fra interessante producenter.
DOCG-vine (0)
DOC-vine (9)
IGT-vine (10)
Hvad betyder DOCG, DOC og IGT?
DRUESORTER