Campania

Smukke kyststrækninger med udfordrende vindyrkning
Årlig produktion: 1,4 mio hl. vin (2020)

Campania udgør det man kan kalde ‘skinnebenet’ på Italiens støvle, og enhver der besøger regionen, og Amalfikysten i særdeleshed, bliver slået af områdets skønhed.

Dramatiske kyststrækninger med bjergveje, hvor tungen skal holdes lige i munden, et smukt skovklædt bjerglandskab (op til 2000 m.o.h.) med citronlunde og vinmarker, der ofte er dramatisk placeret på højtliggende terrasser op af bjergsiderne. Campania har hele farvepaletten.

Under sine vandreture på kyststrækningens bjergsider tænker man uvilkårligt, at hverdagens arbejde i vinmarken må være som en ferie, hvilket det naturligvis ikke er, men det bekymrer vinturisten sig jo ikke om. 

Få inspiration til din rejse til Campania her >>

En tur til Campania, og Amalfikysten i særdeleshed, hvor især kystbyerne Positano, Amalfi, Minori, bjergbyerne Ravello og Scala samt øen Capri alle gør et stærkt indtryk på den besøgende, hører derfor med i vinturistens logbog.

Campanias vinzoner
Vino Fantastico » Campania »
Produktionsområdernes numre henviser til vintyperne i højre kolonne på denne side. © Federdoc
Det lykkelige landskab

Vinproduktion har altid haft gode muligheder i Campania. Således omtalte både antikkens og renæssancens filosoffer vinene fra regionen, og datidens lærde lovpriste dem i høje toner. Oldtidens romere kaldte regionen ‘Campania Felix’, hvilket betyder noget i retning af “lykkeligt landskab”. 

Der er rigeligt med både sol og regn i regionen, som har det højeste nedbørsgennemsnit i Syditalien. Ikke desto mindre er vinproduktionen meget lav i en region, som ellers, om nogen, har både potentialet og vækstvilkårene til vin af høj kvalitet. 

Vino Fantastico » Campania »
Frigento, Avellino, Campania. © Dreamstime
Udfordrende arbejdsbetingelser

Den vulkanske, mineralholdige jord giver uanede vindyrkning uanede muligheder, men alligevel er kun ca. 7% landbrugsjord dækket af vinstokke. Dertil kommer det paradoks, at Campania, trods mulighederne, importerer mere vin, end de eksporterer. Druer og vin udgør derfor kun omkring 5% af den samlede landbrugsproduktion.

Noget af forklaringen er de terrasseformede marker på bjergsiderne er vanskellige at arbejde på samt at jorden helst udnyttes til fødevareproduktion. For år tilbage var Campania derfor sakket bagud i forhold til resten af Italien, og de førnævnte filosoffer og lærdes lovprisninger holdt ikke længere.

Men så skete der noget.

Vino Fantastico » Campania »
Nusco, Avellino, Campania. © Dreamstime
Investering med fokus på innovation

Tidligere kendte man internationalt faktisk kun en enkelt producent fra Campania, Mastroberardino, men sådan er det ikke længere. Over en periode på ganske få år er Campania kommet stærkt tilbage med adskillige interessante vine, heraf flere nye DOC-vine.

DOCG, DOC og IGT??? Lær den italienske vinlov på 10 minutter >>>

Årsagen er en ny generation af vinproducenter, som indså behovet for intensiv investering med fokus på innovation og nye produktionsmetoder. 

Omstillingen har bevirket, at Campania nu har 19 DOC(G)-vine, hvor Taurasi DOCG var den første syditalienske DOCG (1993).

Vino Fantastico » Campania »
Villa Rufolo, Ravello, Campania. © Dreamstime
Vulkansk terroir

På grund af den afrikanske kontinentalplades skubberi under den eurasiske er der, som nævnt ovenfor, en del vulkansk aktivitet, hvilket har givet en meget varieret jordbund bestående af sand, kalk, ler og urgammel lava. Alt sammen ideelle forhold for en vinstok.

Den vigtigste drue på disse breddegrader er Aglianico, der også benyttes til Taurasi DOCG, og det er primært rødvinene, man kender Campania for.

Dog kan det varmt anbefales også at sætte næsen til kanten af et glas hvidvin baseret på de grønne sorter Falanghina, Fiano og Greco. 

Som i andre Syditalienske regioner skal vinentusiasten holde øje med IGT-kategorien, som er mere frigjort fra EU’s regulativer. Her pibler det frem med spændende dråber.

Vino Fantastico » Campania »
Zungoli, Avellino, Campania. © Dreamstime
Anbefalinger

Her kommer snart anbefalinger af vine fra interessante producenter.

Vinzoner og druesorter

DOCG-vine (4)

  • 1. Aglianico del Taburno DOCG
  • 2. Fiano di Avellino DOCG
  • 3. Greco di Tufo DOCG
  • 4. Taurasi DOCG

DOC-vine (15)

  • 5. Aversa DOC
  • 6. Campi Flegrei DOC
  • 7. Capri DOC
  • 8. Casavecchia di Pontelatone DOC
  • 9. Castel San Lorenzo DOC
  • 10. Cilento DOC
  • 11. Costa d’Amalfi DOC
  • 12. Falanghina del Sannio DOC
  • 13. Falerno del Massico DOC
  • 14. Galluccio DOC
  • 15. Irpinia DOC
  • 16. Ischia DOC
  • 17. Penisola Sorrentina DOC
  • 18. Sannio DOC
  • 19. Vesuvio DOC

IGT-vine (10)

  • IGP Benevento / Beneventano
  • IGP Campania
  • IGP Catalanesca del Monte Somma
  • IGP Colli di Salerno
  • IGP Dugenta
  • IGP Epomeo
  • IGP Paestum
  • IGP Pompeiano
  • IGP Roccamonfina
  • IGP Terre del Volturno

Hvad betyder DOCG, DOC og IGT?

DRUESORTER

  • Aglianico (34%)
  • Alicante
  • Asprinio
  • Barbera
  • Barbera Bianca
  • Biancolella
  • Caprettone
  • Casavecchia
  • Ciliegiolo
  • Coda di Volpe
  • Falanghina
  • Fiano
  • Forastera
  • Greco
  • Malvasia
  • Montepulciano
  • Piedirosso
  • Sangiovese
  • Trebbiano